"Överfulla fängelser tillfällig lösning"

Landets häkten och fängelser är överfulla och det har lett till att interner placerats i städskrubbar och baracker. Ekot har tidigare berättat att sådana lösningar blivit permanenta i vissa fall. Men enligt kriminalvården kommer en del av dessa platser att tas bort.

– Det vi gjorde när vi började med de tillfälliga platserna det var att vi trodde oss om att beläggningen skulle plana ut och att vi skulle kunna gå ur de tillfälliga lösningarna, men dåliga tillfälliga lösningar ska inte bli permanenta, säger Doris Högne, överdirektör på Kriminalvårdsstyrelsen. 

Men hur kommer det sig att städskrubbar och trånga utrymmen utan ventilation och fönster accepteras under lång tid?

– Vi har väldigt trångt i systemet just nu och då blir det en del lösningar som inte är riktigt bra.

Ekot har tidigare berättat om Svartsjöanstalten på Färingsö i Ekerö kommun, en öppen anstalt, byggd med 51 platser. Där har de tillfälliga platserna successivt permanentats till 104 platser, enligt cheferna där. Dessutom finns det ytterligare några interner där, så totalt är det 107.

Interner sover i städskrubbar
På två ställen bor fyra personer i samma rum, små städskrubbar och en byggbarack används. Baracken saknar vatten och toalett, så den kan inte låsas nattetid, trots att den alltså hyser fängelsedömda.

– Ja jag har inte sett de här exemplen själv. Att sova i ett utrymme utan vatten är helt möjligt, att sova i ett rum utan toalett är också möjligt.

Och en städskrubb till exempel?

– Ja det är ju samma sak där, det finns ju olika typer, så jag kan inte säga att den ena  är tillåten och den andra inte.

Nya platser på gång
Kriminalvårdsstyrelsens förklaring till att fler sitter i häkte och fängelse än vad som egentligen får plats, är bland annat att fängelsestraffen som döms ut påstås vara längre. Fast det finns det ännu ingen forskning kring. Polis och åklagare sägs också ha blivit mer effektiva, det är en annan förklaring inom kriminalvården.

Precis som justitieministern hänvisar Kriminalvårdsstyrelsen till att det snart kommer bli ändring: 800 nya platser ska ordnas i år.

– Det tar lite tid och därför så får man ha lite tålamod, men det här kommer att lösa sig, lovar Doris Högne.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista