Premiärminister Sharon åter i blåsväder

Den av korruptionsanklagelser pressade israeliske premiärministern Ariel Sharon har nu råkat i nytt blåsväder. Nu avslöjas att han kan ha haft rent personliga intressen i den kritiserade fångutväxlingen som ägde rum tidigare i år.

Kraven på Ariel Sharons avgång blir nu allt högljuddare sedan nya detaljer har avslöjats om Israels och terrororganisationen Hizbollahs fångutväxling i slutet av januari. Genom att släppa omkring 400 palestinier och ett trettiotal andra araber ur israeliska fängelser fick Israel hem kvarlevorna av tre döda soldater och en affärsman och överste i reserven, Elhanan Tannenbaum, som fortfarande var i livet. 

Nu visar det sig att Ariel Sharon var mycket god vän med och hade nära affärsrelationer med Tannenbaums före detta svärfar.

Tvivelaktig person
För många israeler har det varit en gåta varför Sharon överhuvudtaget gav sig in förhandlingar med terrorister och så ivrigt jobbade för detta byte som många dessutom rent krasst tyckte var en dålig affär. Och nu tror man sig ha fått svaret: att det handlade om ett personligt intresse att bistå familjen Tannenbaum.

För kritikerna framstår Sharons iver som ännu märkligare eftersom Elhanan Tannenbaum uppfattas som en ganska tvivelaktig person. Ända sedan han satte fötterna på israelisk jord igen efter tre år som Hizbollahs fånge, har han suttit inlåst i polisförhör. Många uppgifter tyder på att Hizbollah kidnappade Tannenbaum när han var i Dubai för att genomföra en stor narkotikaaffär och han misstänks också för att ha läckt militära hemligheter till Hizbollah.

Sharon ifrågasatt
Från flera håll kommer nu kravet att den här saken måste utredas från grunden och det tillsammans med dom åtalshot för korruption som sedan tidigare vilar över Sharon gör att många nu ifrågasätter om han kan fortsätta som premiärminister.

Men Sharon själv avvisar alla anklagelser och säger att han inte hade en aning om att hans gode vän också var Tannenbaums svärfar.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".