Fastkedjad Greenpeaceaktivist Foto: Thord Nilsson/PRB

Oenighet om skogsavverkning i norr

Trots att Naturvårdsverket för bara en vecka sen ansåg Pakkojåkkå norr om Jokkmokk som ett av 885 skyddsvärda område i landet, så började ägaren, statliga Fastighetsverket att avverka. Greenpeace har försökt stoppa avverkningen och kräver tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) och Världsnaturfonden (WWF) att statsminister Göran Persson stoppar den.

– Det är ett av de områden som Naturvårdsverket har rapporterat till regeringen som ett värdefullt område på statens mark. Det överlämnades i förra veckan till regeringen. Det säger Rolf Lövgren på Naturvårdsverket, som tycker att avverkningen är beklaglig.

Och ändå avverkas det?

– Ja vi har olika uppdrag, Fastighetsverket och Naturvårdsverket. Naturvårdsverket ska redovisa de skyddsvärda områdena och Fastighetsverkat har i uppdrag att bedriva skogsbruk. Här kolliderar helt uppenbart de två olika intressena.

Vad tänker du om det?

– Att det är olyckligt att Fastighetsverket nu avverkar i ett sådant här skyddsvärt område.

Länsstyrelsen hade kunnat stoppa avverkningen
Naturvårdsverket kan inget göra. Men länsstyrelsen i Norrbotten hade kunnat stoppa avverkningen om man velat, genom att göra det till ett så kallat interremisstiskt, tillfälligt, naturreservat.

Men då skulle man behövt göra det för alla de 300 områden i Norrbotten som man anser skyddsvärda och det blir för krångligt, menar Jan-Olof Westerberg som är miljöchef på länsstyrelsen i Norrbotten. Han väntar på regeringens beslut om vilken skog som ska skyddas.

– Det måste till ett politiskt beslut om vilken inriktning man ska ha, det är ju också därför som regeringen har beställt den här inventeringen, det var ju inte att allt skulle skyddas, utan att för att ta ställning till inriktningen, säger han.

Statliga Fastighetsverket som avverkar skogen i Pakkojåkkå och har tillstånd för det från Skogsvårdsstyrelsen, vill bara skydda hälften så mycket skog som länsstyrelsen vill.

Fastighetsverket tycker annorlunda
Carita Bäcklund är skogschef för Fastighetsverket i norr anser att just denna biten skog i Pakkåjåkkå inte behöver sparas.

– Vi bedömer att precis den här avverkningen har inga höga naturvärden, det har inte någon påverkan på den biologiska mångfalden i området. Vi har också ett uppdrag att bedriva skogsbruk och det uppdraget är inte förändrat.

Finns det fler sådana här områden som Fastighetsverket avser att avverka, trots att de finns med bland de skyddsvärda områden som Naturvårdsverket har bestämt om?

– För att klara vårt åtagande så finns det sådana områden, ja. Men innan vi gör varje sådan avverkning så meddelar vi både länstyrelsen och Naturvårdsverket, säger Carita Bäcklund. Nu ska Naturvårdsverkets rapport om skyddsvärda statliga skogar ut på remiss fram till den 15 juni.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".