Hamnarbetare dömdes för kokainsmuggling

Två anställda vid Helsingborgs hamn dömdes i dag till tio års fängelse för att ha försökt ta in över 100 kilo kokain i Sverige.

Kokainet låg gömt i en container från Sydamerika med fryst broccoli. När den tyska tullen hittade kokainet bytte de ut det mot strösocker och de två männen i Helsingborg kunde senare gripas.

Kokainet var så koncentrerat att det kunde spädas åtminstone fem gånger i missbrukarledet. Det innebär, enligt domen, att partiets värde var cirka 500 miljoner kronor om det sålts till missbrukare. Enligt tyska analyser hade kokainet varit värt så mycket som 700 miljoner kronor.

Helsingborgs tingsrätt dömde de båda männen för försök till grovt narkotikabrott. De är tidigare ostraffade familjefäder. Båda var anställda vid Helsingborgs hamn när de sommaren 2009 hanterade innehållet i containern.

Männen nekar till att ha känt till att containern förväntades innehålla kokain. En av dem säger att han trodde att det handlade om anabola steroider, den andre förnekar all kunskap om innehållet. Men rätten konstaterar, att uppgifter bland annat från telefonavlyssning gör att det männen säger inte är trovärdigt.

Uppdragsgivarna och organisatörerna bakom smugglingsförsöket är okända, men enligt tingsrätten handlar det uppenbart om "organiserade professionella narkotikasmugglare".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".