Foto: Thanassis Stavrakis/PRB

Jämn slutspurt inför valet i Grekland

Trots att Giorgios Papandreou är Greklands populäraste politiker ligger det socialdemokratiska partiet Pasok efter oppositionen i opinionsmätningarna. Det konservativa partiet Ny Demokrati vädrar morgonluft efter över tio år ute i kylan. Segervissheten var inte att ta miste på i går kväll i Aten, när partiet höll sitt avslutande valmöte.

Partiledaren Costas Karamanlis är inte en lika känd profil som den socialdemokratiske rivalen Giorgios Papandreou, men den konservative ledaren är en bättre talare och anses ha en premiärministers kvaliteter.

Familjestyre
Liksom Papandreou kommer Karamanlis från en av de två dynastierna som har dominerat grekisk politik under de senaste decennierna i ett land där familjestyre har rått inom ramen för världens äldsta demokrati.

För några veckor sedan låg Karamanlis konservativa parti långt före Pasok i opinionsmätningarna. Då överlämnade premiärminister Costas Simitis partiledarposten till den populäre Giorgios Papandreou, som har lyckats knappa in på avståndet avsevärt i en frenetisk slutspurt .

Papandreou optimistisk
Den svensktalande Papandreou tror att Pasok kommer att vinna också det här valet :

– Det är mycket entusiasm, jag tror att vi kommer att vinna. Jag är optimistisk.

Kanske har Giorgios Papandreou skäl att vara optimist, för det är så jämnt mellan blocken att få törs sia om utgången. Men ett är säkert, den som vinner valet har två gigantiska uppgifter framför sig: att bidra till att återförena Cypern och att leda Grekland under sommar-OS i Aten.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista