Fortsatt strid inom Disneykoncernen

Striden inom Disneykoncernen fortsätter. Walt Disneys brorson Roy Disney som sparkades ur styrelsen för några månader sedan leder kampanjen för att avsätta Disneychefen Michael Eisner. Nu har han lyckats till hälften.

Disneychefen Michael Eisner avgår som styrelseordförande, men sitter tills vidare kvar som vd.

Aktieägarna krävde Eisners avgång
Styrelsen entledigade sin ordförande sedan 43 procent av aktieägarna vid bolagsstämman i Philadelphia vägrat godkänna Eisner. Många av de stora pensionsfonder som är de största aktieägarna kräver att Eisner ska lämna även vd-jobbet före årsskiftet.

Kabelföretaget Comcast har förnyat sitt fientliga bud på Disneykoncernen.

Eisner slåss för sitt jobb
Parkerna och Disneys egna butiker och tv-kanaler går dåligt och Steve Jobs animationsföretag Pixlar som ligger bakom Disneys senaste succé Hitta Nemo har sagt upp samarbetet med Disney. Men Eisner slåss för att ha kvar sitt jobb.

– Våra aktieägare är nöjda med vårt resultat. De gillar kvaliteten på våra parker, kryssningsfartyg, filmer och sportkanalen ESPN, men de är inte helt nöjda med vår lednigstruktur och den del är offer för den lögnkampanj som drivits mot mig, säger Disneychefen Michael Eisner.

Walt Disneys brorson Roy Disney svarar att Eisner tagit bort magin från det magiska kungariket och därför måste han gå.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista