Sveriges tronföljare Victoria har ingen frihet att konvertera till annan religion. Foto: Jonas Ekströmer/ SCANPIX
Grundlagen

Religionsfriheten har inte nått tronföljden

Nu kommer kritik mot att grundlagen Successionsordningen säger att Sveriges tronföljare måste tillhöra den luthersk evangeliska kyrkan, annars förlorar de rätten att kunna bli statschefer.

Det är bland andra Bertil Fiskesjö, den ende nu levande politiker som var med och slöt överenskommelsen i Torekov om den svenska monarkimodellen, som tycker att det här är fel.

– Det är något som har släpat med. Och jag tror inte att någon reflekterade över det på allvar. Även om det kom finnar, danskar och norrmän till Sverige i mängder efter kriget, så var de också lutheraner. Men det är naturligtvis en plump i protokollet, som man gott kan ta bort, säger Bertil Fiskesjö.

Centerpartisten Bertil Fiskesjö var alltså en av fyra politiker som var med och skapade den svenska monarkimodellen, i det som kallas Torekovkompromissen, för 39 år sen. Men Successionsordningen ändrades inte. Fortfarande står det i svensk grundlag att tronföljaren måste bekänna sig till den evangelisk lutherska kyrkan. Annars förlorar han eller hon rätten till kronan och att bli statschef.

Tidigare statsministern, socialdemokraten Ingvar Carlsson, som var med i grundlagsberedningen då, tycker att skrivningen är principiellt fel.

– Vi är nu ett invandrarland. Lika väl som vi avskaffade statskyrkan i Sverige och har nu en folkkyrka, så hävdar jag att man inte ska skriva in att statschefen ska ha en viss religiös uppfattning. Det tillhör inte längre moderna Sverige, säger Ingvar Carlsson.

Bakgrund

Det statsskick vi har i Sverige idag skapades för 39 år sen. Det innebär en monarki där statschefen inte har någon formell makt utan ska vara en symbol för nationen, utan representativa uppgifter och utan att ta ställning i känsliga frågor.

Det var några varma och soliga dagar i den skånska badorten Torekov 1971 som fyra politiker skapade den svenska monarkimodellen och gjorde upp om hur det skulle bli.

Det här slutade med en grundlagsändring som klubbades av riksdagen två gånger, med ett val emellan och trädde i kraft 1975.

En av politikerna som var med då, lever än idag. Bertil Fiskesjö, centerpartist, var bland annat ordförande i konstitutionsutskottet. De andra politikerna som var med i kommissionen var moderaten Allan Hernelius, socialdemokraten Valter Åman och folkpartiets Birger Lundström.

På den tiden utsåg kungen statsminister efter valen och kungen skrev också under alla nya lagar innan de trädde i kraft. Det ville man ha bort, berättar Bertil Fiskesjö i P1 morgon idag (se ljudlänk här uppe! Där uttalar sig även kronprinsessan själv om det som grundlagen föreskriver om tronföljarens religion.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".