Foto: Anette Nantell/PRB

Kort amningstid ökar risk för barnfetma

Barn som ammas länge löper mindre risk att bli överviktiga. Den slutsatsen dras i en isländsk studie som presenteras på en konferens om överviktiga barn i Malmö.

– Den har visat att ju kortare tid man ammar, desto högre blir BMI, som är ett indirekt mått på mängden kroppsfett. Man kan säga att amning skyddar mot hög vikt, säger Carl-Erik Flodmark, chefsöverläkare på barnöverviktsenheten i region Skåne.

Vad beror det på?

– I den här studien pekar man på att det kan finnas ett samband med högt proteinintag, för högt intag av äggviteämnen. När man har undersökt de här barnen har man sett att hos de som äter mer protein senare i livet ökar också BMI, säger han.

Alla går upp i vikt av protein
I studien har forskarna tittat på BMI, kroppsmasseindex, hos sexåringar. Resultaten visar att de barn som ammats kortare tid än sex månader var överviktiga i betydligt större omfattning när de var sex år, än de som hade ammats minst åtta månader.

Forskarna kunde också se att de barn som hade högst BMI hade ätit mycket proteiner när de var mellan nio och tolv månader. Mycket proteiner har tidigare visat sig kunna bidra till övervikt, enligt Carl-Erik Flodmark.

– Detta är någonting vi har fått antydan till i tidigare undersökningar. Ett högt proteinintag verkar kunna öka vikten för hela befolkningen, medan ett högt fettintag verkar vara en riskfaktor för vissa, säger han.

Vart femte barn överviktigt
Barnfetma är ett växande problem. I Sverige räknar man med att mer än vart femte barn är överviktigt.

På konferensen i Malmö ska man bland annat diskutera en modell som region Skåne arbetar efter för att komma till rätta med barnövervikt, samt en dansk handlingsplan mot barnfetma.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".