1 av 2
Klicka för grafik - Victorias och Daniels bröllop
2 av 2
Klicka för grafik - bröllopsmiddagen

Bröllopet minut för minut

Sverigesradio.se rapporterade direkt från Victoria och Daniels vigsel, kortegen och de efterföljande festligheterna.

23:46 Daniel och Victoria får bröllopstårta som de smakar på. Sedan serveras resten av gästerna. Bröllopsfesten avslutas sedan med dans i Vita Havet.

Under festen efter bröllopsmiddagen på Stockholms slott uppträder Roxette, Cotton Club och Carola. Romeo och Julia-kören sjunger och  Kungliga Filharmonikerna under ledning av Gustaf Sjökvist spelar, uppger hovet.

23:33 Taffeln bryts och gästerna lämnar Rikssalen för att äta bröllopstårta i bland annat Bernadottegalleriet. 

Bröllopstårtan är över tre meter hög och väger 250 kilo. Den är vit och formad som en fyrklöver. Den elva våningar höga tårtan består av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott.

Den är dekorerad med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell, uppger hovet. Ovanpå tårtan står bland annat ätbara trekantiga spiraler i guld och blått. Högst upp finns kronprinsessparets monogram i gjuten karamell.

23:19  "Princess of my heart." Daniel berättar om hur Victoria inför en månadslång resa till Kina suttit uppe en hel natt och skrivit trettio brev till honom - ett för varje dag.

Daniel berättar sedan om hur han i början av förhållandet var - om inte en groda, så åtminstone inte en prins. Och den första kyssen ändrade inte på det...

Prins Daniel fortsätter sedan med att tacka kungaparet för det sätt de tagit emot honom på, och sedan sina egna föräldrar för deras villkorslösa kärlek.

Han säger sedan att han ska göra allt för att leva för att leva upp till de höga förväntningar som ställs på honom.

Till sist håller Daniel en tårfylld hyllning till Victoria och talar om sin stora kärlek till Victoria och att han ska göra allt för att göra henne lycklig.

"Jag älskar dig så"

22:57 Dessertvinet, en Sauternes, serveras, och det är dags för efterrätten, som består av jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad.

22:54 Olle Westlings tal möttes med stående ovationer från alla gästerna.

22:48 Nu är det dags för brudgummens far Olle Westling att hålla tal.

"Det är en stor dag för oss alla som har förmånen att vara här med er i dag. Ert äktenskap är inte bara något som berör er utan hela svenska folket", säger han, och fortsätter med att tala om att många kanske betraktar parets kärlek som en saga - men att han själv inte är så förvånad över att det hänt just dem och just i Sverige.

"Vi blev väldigt glada när Daniel berättade att han träffat en flicka han ville ta med sig hem. Men att det var just den här flickan hade vi inte väntat oss".

Olle Westling fortsätter med att tala om att livet inte varit en dans på rosor för Daniel men att han tacklat sin njursjukdom med styrka och tillförsikt. Han talade också om att den starka kärlek och respekt brudparet hyser för varandra är omöjlig att ta miste på för alla som möter dem. Sedan utbringarde han ett leve och en skål för brudparet.

22:43 Det dukas ut efter den andra varmrätten och nu är det dags för efterrätt.

22:22 Tidsplanen för bröllopsmiddagen har spräckts med råge. Vid 22 skulle det enligt planerna vara dags för bröllopstårta, men den andra varmrätten har nu precis serverats.

22:00 Nu hälls det röda vinet upp och den andra varmrätten dukas fram -kalvytterfilé från kungens gods Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky.

21:44 Det blir kungen som håller även nästa tal. Han framför sina gratulationer till Silvia - det är ju även deras bröllopsdag. Han tackar Silvia för det stöd och den kärlek hon gett honom, även detta år. Sedan överräcker han en rosa ros till en rörd Silvia.

Efter detta önskar kungen brudparet lycka och välgång under de kommande åren som gifta. Kungen talar om att det är en naturlig del av livet att barnen växer upp och lämnar hemmet. Men också om att det är med ett stänk av smärta som han ser Victoria göra just detta.

"Ingen ska tro annat än att min högsta önskan varit - och är - att se dig älskad och lycklig. Det har därför varit självklart för din mor drottningen och mig att du skulle välja den till livskamrat som ditt hjärta bjuder."

Victoria var märkbart rörd under talet. Kungen tog också upp att det var han som ledde kronprinsessan till altaret.

– Jag har i dag velat markera detta genom att ledsaga dig till din blivande make.

21:42 Nu är även rödingen avdukad och gästerna väntar på nästa varmrätt. Det är också snart dags för nästa tal - förmodlingen blir det brudgummens far Olle Westling som kommer att hålla det.

20:58 Förrätten är uppäten och det är dags för nästa rätt - Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås. Till det serveras ett Sancerre-vin.

20:23 Gästerna serveras på förrätten, havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom. Ärtsoppan har kronprinsessan själv önskat, uppger SVT. Till förrätten serveras champagne.

20:22 Kungen håller tal till brudparet. Han tackar alla gästerna för att de kommit för att dela deras glädje. Sedan utbringar kungen en skål för brudparet.

20:13 Nu går brudparets respektive familjer in i Rikssalen, följda av de nygifta själva.

20:01 På menyn står bland annat havskräfta och röding. Här är hela menyn

Det är kungen själv som har valt ut allt det som ska drickas under kvällen, uppger SVT.

Alla regerande generationer av ätten Bernadotte finns med i valet av silver, glas och porslin till bröllopsmiddagen - från kung Karl XIV Johan och drottning Désirée till dagens kungapar.

Till exempel kommer fisken att serveras på tallrikar med vågigt brätte med gulddekor och mångfärgade blommor som köptes in av Oscar II 1886 och som redan då var antika.

Glasen är genomgående de glas som skänktes till kungaparet vid bröllopet 1976 av riksdag och regering. Kronprinsessparet fick vid sin första lysningsmottagning en motsvarande gåva: 1 000 Orreforsglas designade av Erika Lagerbielke.

950 kvadratmeter dukar kommer att användas. Det blir över hundra år gamla linnedukar och servetter vävda i damastteknik.

19:45 Nu anländer gästerna till bröllopsfesten och köar i trappan upp till den nyrenoverade Rikssalen. Ungefär hälften så många är bjudna till middagen som till bröllopsakten i kyrkan.

Kungligheter samsas med politiker. Där syns också Per Gessle med fru. De finaste gästerna kommer sist.

Alla får inte plats i Rikssalen utan en del får sitta i ordenssalarna bredvid.

18:30 Nu tar brudparet och deras gäster paus inför festen som startar klockan 20.00.


VIDEO - "Ni har gett mig min Prins" - Victorias tal

18:26 Victoria håller tal och inleder med att tacka svenska folket för att de gett henne sin prins. En tårögd Victoria tackar med darr på rösten för hyllningarna och säger att det är den bästa dagen i hennes och prins Daniels liv. Hela talet:

"Kära vänner, jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins.

Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss, sade en påtagligt rörd kronprinsessa.

Det är en enorm upplevelse, detta är vår absolut största dag hittills i vårt liv. Ert stöd betyder mer för oss än ni någonsin kan tro.

I dag är en dag som vi kommer att bära med oss i våra hjärtan i hela vårt liv".

18:25 Kungen håller ett kort tal och inleder med "Kära stockholmare". Han säger att det är en underbar dag och att han är glad för att så många tagit sig ut för att hylla brudparet. Sedan utbringar kungen ett leve för de nygifta.

18:24 Sedan följer Nationalsången.

18:20 Konserten avslutas med Sommarbröllop av Pontus Edling.

18:17 Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet framförs.

De medverkande körerna är Allmäna Sången (Uppsala), Erik Westerbergs Vokalensemble (Piteå), KFUM:s kammarkör (Stockholm), La Cappella (Uppsala), Maria Magdalena Motettkör (Stockholm), S:t Johannes kammarkör (Stockholm), Stockholms Kammarkör, Stockholms Studentsångare och Svenska Kammarkören (Göteborg).

18:09 Nära 300 sångare från nio körer hyllar de nygifta med en 16 minuter lång konsert nedanför Lejonbacken. Sångarna leds av Cecilia Rydinger Alin som är riksförbundsdirigent. De sjunger bland annat Benny Anderssons Duvemåla hage, Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet och Brudmarsch från Valbo i Gästrikland.

Som en fond till konserten hörs hela tiden folkets jubel när Victoria och Daniel vinkar och kysser varandra.

Polisen uppskattar att omkring en halv miljon människor varit ute på gatorna för att hylla brudparet. Det är dubbelt så många som man från början räknat med.


VIDEO - Kortegen, Slupen, Lejonbacken

17:44 Brudparet ska nu ta en tio minuters paus innan programmet för bröllopsdagen fortsätter.

17:42 Syskonen prinsessan Madeleine och prins Carl Philip gratulerar och kramar om brudparet.

17:35 Kungaparet samt Daniel föräldrar Olle och Ewa Westling väntar överst i trappan.

17:32 På Logårdstrappan utanför Slottet har bröllopsgästerna samlats för att ta emot de nygifta som strax anländer med kungaslupen. Bland de väntande finns partiledarna och medlemmar ur regeringen samt förstås brudparets föräldrar.

17:31 De 18 Gripen-planen passerar över Stockholm och Vasaorden i pilformation. Piloterna som flyger Jas-planen kommer från F7 och F21. Överflygningen går från norr till söder och tar cirka en minut, även om ljudet hörs både före och efter. Det är 18 plan som flyger med cirka 50 meter mellan sig, på 400 meters höjd och i 400 km/timmen.

17:22 När bröllopsslupen nått halvvägs skjuts salut, 21 skott. Saluten skjuts från tre kanoner på Kastellholmen och en kanon ombord på HMS Visborg som ligger utanför samma ställe. Ifall något hakat upp sig så har HMS Sundsvall haft beredskap att träda in.

Stockholms kajer har också fyllts med folk som vill hylla brudparet. Applåder och leverop hörs från åskådarna.


VIDEO - Åskådarnas reaktioner

När kungaslupen passerar af Chapman kommer 18 Jas 39 Gripen att flyga över Stockholm i formation. De flyger från norr till söder, och det hela väntas ta cirka en minut. Fram till att signal ges cirklar planen över Roslagen.

17:10 Victoria och Daniel kysser varandra ombord på slupen, till fotografernas och åskådarnas glädje.

17:08 Victoria får en extra blombukett och sedan dras kungaslupen i gång och lägger ut.

Förutom bröllopsparet och roddarna kommer det att finnas två pager från hovet ombord på slupen. Deras uppgift är att hålla reda på brudklänningen och släpet. Roddarna kommer att ro med sex sekunder mellan roddtagen.

17:05 Brudparet fotograferas inför avfärden med kungaslupen. Hästarna i kortegen har fullgjort sitt uppdrag och får nu ta en väklförtjänt semester, enligt SVT.

16:52 Kortegen kommer fram till Nybroplan. Den ska sedan fortsätta ut mot Djurgården där brudparet ska byta till kungaslupen Vasaorden vid Galärvarvet.

16:46 Kortegen svänger in på Kungsgatan, som fyller 100 år i år. Just här finns inga orkestrar eftersom de skulle eka för mycket och skrämma hästarna.

16:44 Kaleschen kommer fram till Sergels torg.

16:40 Utmed Hamngatan är det tjockt med folk som viftar med svenska flaggor när kortegen passerar.

16:32 Kortegen startar och möts av folkets jubel på Slottsbacken. Det är musikuppträdanden utmed hela kortegen. Kortegen går i ungefär 10 km/timmen. I kortegen ingår ett 80-tal hästar med silverbeslag.

6400 personer kantar kortegevägen – militärer och 1200 personer från frivilligorganisationer. Kortegevägen är 6,8 km lång – 2,4 längre än kortegevägen 1976.

Kortegevägen har planerats på ett sådant sätt att det inte går att nå fram med en bil till den. Detta på grund av attentatet mot Hollands drottning Beatrix i fjol då en bil körde in i folkmassan och mejade ner ett femtontal personer, varav fem omkom av sina skador. Den svenska polisen har besökt Holland för att få tips inför arrangemanget.

Över 2000 poliser finns på stan för att hålla koll på säkerheten. Även Säpo finns på plats för att garantera säkerheten inte bara för den svenska kungafamiljen utan även för alla tillresta prominenta gäster.

Åtta uppsamlingsplatser finns på stan, där det finns tillgång till information och vård för den som behöver. De används också som uppsamlingsplatser för försvunna barn. Civilförsvarsförbundet delar under dagen ut 14 000 Hitta Vilse-klistermärken till föräldrar på stan. På dem kan man skriva föräldrarnas mobilnummer och sedan fästa märkena på barnens kläder.

16.30 Brudparet stiger upp i paradkaleschen som de ska färdas i på kortegevägen. Det är samma kalesch som kungaparet färdades i vid sitt bröllop 1976. Victorias fem meter långa släp viks ihop i kaleschen.

Paradkaleschen är tillverkad av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900 och har använts vid de flesta bröllop inom den kungliga familjen sedan andra världskriget, bland annat vid flera av Haga-prinsessornas bröllop och när nuvarande kungens föräldrar, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla, anlände till Stockholm efter sitt bröllop i december 1932.

Den är förspänd med ett fyrspann à la d'Aumont, vilket betyder att det inte finns någon kusk på kuskbocken. I stället sitter ryttare på de två vänsterhästarna i fyrspannet. Två lakejer sitter bak på paradkaleschen och sköter bland annat bromsen. De som har det jobbigast är förmodligen Säpopersonalen som springer med kortegen hela vägen.

16:26 Ett strålande brudpar väntar på kyrktrappan och kysser varandra inför fotografer och åskådare. Paret väntar på paradkaleschen som är på väg.

16:25 Prins Daniel bär Serafimerorden när paret kommer ut på kyrktrappan.

16:21 Brudparet tågar ut följda av brudnäbbarna och följs sedan av gästerna. Brudparet stannar i vapenhuset och förbereds inför kortegen.

16: 20 “Praise the Lord with Drums and Cymbals” spelas som utgångsmusik.

16:15 Mer nyskriven musik framförs, When you tell the world you're mine av Jörgen Elofsson och John Lundvik. Björn Skifs och Agnes Carlsson sjunger.

16:06 Ärkebiskop Anders Wejryd håller vigseltal till paret. "Så är ni nu man och hustru. Privat har ni upprättat en frizon som nu är bekräftad så offentligt det bara går. I vigseln slås en bro mellan det mest personliga och det gemensamma. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt", säger han bland annat.

16:03 Brudparet välsignas och sedan sjungs Psalm 84.


VIDEO - Nu är de gifta

16:00 Efter att domprost Åke Bonnier sjungit förbön ber församlingen Fader vår som är himmelen. Brudparet har själva bett om den gamla versionen av bönen.

15:56 Vilar glad i din famn med text av Kristina Lugn och musik av Benny Andersson uppförs för första gången.

15:54 Ärkebiskop Anders Wejryd förklarar dem sedan man och hustru. I samma ögonblick blev brudgummen prins Daniel.

En stor folkmassa följde vigselceremonin på storbildsskärm nedanför Slottsbacken. Störst jubel utbröt när kronprinsessan och Daniel sade ja till varandra och de utbytte vigselringar, rapporterar TT.

15:53 Brudparet utbyter ringar och säger sina löften. Victoria är märkbart rörd, och Daniels hand skakar svagt när ringen träs på. Detaljerna om ringarna är ännu så länge helt okända. Hovet, som lämnat ingående information om klänningen och de smycken som kungafamiljen bär, har inte gett någon som helst information om vigselringarna.

När brudparet hade växlat ringar hängdes ett nyvävt kläde med deras monogram inbroderat ut på övre Logårdstrappan, som leder från Skeppsbron upp till Slottet.

15:51 Ärkebiskop Anders Wejryd ställer frågorna till Daniel och Victoria, som båda säger JA.

15:48 Vigselakten inleds med lovprisning och inledningstal samt bibelläsning.

15:45 Psalm 201, En vänlig grönskas rika dräkt... spelas.

15:40  En specialskriven hymn av Karin Rehnqvist spelas. Den är en gåva till brudparet från Kungliga Musikaliska Akademien.

15:36 Victoria förs halvvägs fram till altaret av kung Carl XVI Gustaf, där hon möts upp av Daniel Westling. Brudparet kysser varandras händer.

15:33 Ingångsmusiken spelas - The Duke of Gloucester's/ Glosters March av Jeremiah Clarke.

15:32 Kronprinsessan Victoria stiger ur bilen och går in i kyrkan. Hon bär kamédiamdiademet precis som drottning Silvia vid hennes och kungens bröllop 1976. Hon bär en myrtenkvist som sluter diademet bakifrån, en tradition i den Bernadottska släkten. Victoria bär också drottning Sofias spetsslöja.

Kronprinsessans brudklänning är som förhandstipsen sagt designad av svenske Pär Engsheden. Klänningen är av pärlvit dubbelsidig sidenduchesse, kortärmad och med utåtvikt krage som följer den rundade ringningen. Ryggen är v-formad. Klänning har ett släp som är nära fem meter långt. De korta ärmarna på klänningen är ett nytt inslag i kungliga brudklänningar.

Kronprinsessans skor är inklädda i brudklänningens tyg.

Pär Engsheden har tidigare skapat många festklänningar åt prinsessorna, bland dem ett flertal som använts vid Nobelfestligheterna. Den djupt urringade röda klänning han designade åt Madeleine till Nobelfesten 2002 är bland dem som väckt störst uppmärksamhet. Det är också Pär Engsheden som låg bakom Victorias lila förlovningsklänning.

15:31 Bilen med kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf anländer till kyrkan.

15:28 Vigselprästerna anländer. Vigseln förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd, som assisteras av Åke Bonnier, domprost i Stockholm, Antje Jackelén, biskop i Lund och överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark

15:23 Drottning Silvia och prinsessan Madeleine anländer till kyrkan. Drottningen bär det brasilianska diademet. Drottningen var klädd i rosa och prinsessan i blått.

Brudgummen Daniel Westling går tillsammans med prins Carl Philip. Kungligheterna möts av jubel och applåder utanför kyrkan.

Ett helt nytt stycke av Benny Andersson kommer att uruppföras vid vigseln. Vilar glad i din famn, heter det och har text av Kristina Lugn.

15:21 Daniel Westlings allra närmaste familj anländer, systern Anna Westling Blom och hennes make Mikael Söderström samt föräldrarna Olle Westling och Ewa Westling.

15:19 Danmarks drottning Margrethe och maken prins Henrik anländer. Strax före dem gick Norges kung Harald och drottning Sonja.

15:17 Finlands president Tarja Halonen med make anländer. Strax före henne har norska kronpprins Haakon och konprinsessan Mette-Marit samt danska kronprins Frederik och kronprinsessan Mary anlänt, liksom furst Albert av Monaco och hans flickvän.

De tio brudnäbbarna ska bära buketter med konvaljer och för flickorna gäller hellånga, pärlfärgade, kortärmade klänningar i sidenorganza. Till dem ballerinaskor. Pojkarnas klädsel är den förväntade - sjömanskostym, enligt hovet en tradition för familjen Bernadotte.

Näbbar är Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, 6, Prins Christian av Danmark, 4, Vivien Sommerlath, 14, Prins Konstantin Alexios, 11, son till Greklands kronprins Pavlos och kronprinsessa Marie-Chantal, Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna, 6, Vera Blom, 6 - Daniel Westlings systerdotter, Léopold Lundén Sommerlath, 7, Friherrinan Madeleine von Dincklage, 11, Hedvig Blom, 11, Daniel Westlings systerdotter och
Ian de Geer, 8, barnbarn till prinsessan Desirée.

15:06 Hedersgästerna, som sitter i koret längst fram i kyrkan, anländer i strikt ordning efter ett komplicerat protokoll.  Sist av alla anländer kungen och Silvia. Just nu är det delar av familjen Westling som är på väg in till sina platser.

15:02 Storbritanniens prins Edward med hustrun Sophie anländer till slottet.

I väntan på vigseln sjunger Adolf Fredriks flickkör. Kungliga filharmonikerna spelar ur Drottningholmsmusiken och häroldstrumpetare från Försvarsmusikcentrum spelar från Storkyrkans torn.

På trappan utanför kyrkan spelar riksspelmännen Hugo Westling och hans son Thomas, släkt med Daniel tillsammans med dragspelaren Britt-Marie Jonsson. De framför bland annat en bröllopsmarsch som de specialskrivit till brudparet.

14:56 Statsminister Fredrik Reinfeldt med hustru Filippa samt riksdagens talman Per Westerberg med hustru anländer.

14:49 Utrikesminister Carl Bildt och hans maka Anna Maria Corazza Bildt anländer. Inne i kyrkan försöker nu gästerna leta sig fram till sina platser. Det kan bli ordentligt varmt i Storkyrkan eftersom man inte har något kylaggregat. Gästerna har därför utrustats med varsin vattenflaska.

14:48 De närmaste släktingarna och vännerna fortsätter att anlända till kyrkan. Just nu är det norska Märtha Louise och hennes make Ari Behn som är på väg in i kyrkan.

14:46 De kungliga har nu börjat anlända. Bland de första är spanska prinsessorna Cristina och prinsessan Elena och grekiska Alexia.

14:45 Alla kungligheter och andra dignitärer har lämnat Grand Hotel för att åka mot Storkyrkan.

Den 19 juni är en traditionstyngd dag vad gäller vigslar i den Bernadottska släkten. Samma datum skedde den allra första kungliga vigseln i släkten. Det var 1823, då Karl XIV Johans son Oscar I gifte sig med Josefina av Leuchtenberg i Storkyrkan i Stockholm. En intressant detalj i sammanhanget är att ärkebiskopen i dag bär samma kläder som dem som ärkebiskopen använde vid vigseln 1823. Även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias bröllop ägde rum den 19 juni, 1976.

Inför bröllopet blossade en debatt upp när det kom fram att Victoria ville föras till altaret av sin far kungen – något som går emot svensk vigseltradition. Efter kritiken har det spekulerats i om brudparet valt en ny och okonventionell lösning – att Victoria går halvvägs fram tillsammans med kungen, och den sista biten tillsammans med Daniel. Hovet lade locket på och ville inte berätta ifall planerna ändrats. Om en stund får vi se vilken lösning de valt.

Fem gånger tidigare har en kung eller tronföljare vigts i Storkyrkan: Gustav Vasa (I) 1531 med Katarina av Sachsen-Lauenburg, Kung Erik XIV 1568 med Karin Månsdotter, Kronprins Oscar (I) 1823 med Joséphine av Leuchtenberg, Kronprins Karl (XV) 1850 med Louise av Nederländerna och Kung Carl XVI Gustaf 1976 med Silvia Sommerlath.

14:36 MP-ledaren Maria Wetterstrand anländer.

14:34 S-ledaren Mona Sahlin anländer till kyrkan, liksom Marianne Bernadotte, Sigvard Bernadottes änka.

14:33 Prins Daniel kommer att tilldelas Serafimerorden vid vigseln, uppger hovet. Serafimerordern har enbart en grad, riddare för herrar eller ledamot för damer. Den delas i princip enbart ut till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer. Orderns medlemmar bär ett kors i kedja eller i ett ljusblått band samt en kraschan, ett stjärnformat ordenstecken.

14:30 Finansminister Anders Borg med hustru i vinröd klänning anländer liksom miljöminister Andreas Carlgren med sin make och folkhälsominister Maria Larsson med man.

14:28 Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med fästmö Évin Khaffaf har anlänt till kyrkan liksom migrationsminister Tobias Billström med fru och justitieminister Betrice Ask. Även näringsminister Maud Olofsson och socialminister Göran Hägglund med respektive har anlänt till kyrkan samtidigt med samtidigt med FP-ledaren Jan Björklund. Göran Hägglund passade på att stanna och fotografera en stund.

14:27 Gäster har börjat promenera från Slottet till Slottskyrkan.

14:21 Bland alla de gäster som anlänt till kyrkan finns tidigare statsminister Göran Persson (S) och hustru Anitra Steen och tidigare utrikesminister Jan Eliasson.

Även kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) har gått in i Storkyrkan tillsammans med hustru Elisabeth. Även riksdagsledamot Anna Kinberg Batra (M) har kommit dit tillsammans med maken, komikern David Batra.

14:04: Bröllopsgästerna börjar anlända till kyrkan i blå SL-bussar. Strandvägen och Slottsbacken har fyllts med folk som vill titta på brudparet, men ingen större trängsel verkar råda än så länge.

14:00 Polisen spärrar av området runt Grand Hotels huvudentré. En lång rad av Hovstallets bilar börjar köra fram i avvaktan på att de bröllopsgäster som bor på Grand Hotel ska transporteras till kyrkan.

När kronprinsessparet kommer ut ur Storkyrkan står Hovstallets paradvagn utanför och väntar. I kortegen ingår sex ryttare och åtta hästar från Hovstallet, cirka 15 ridande poliser och cirka 70 ryttare från Livgardets dragoner. Hästarna är väl förberedda inför kortegen men kan förstås ändå bli stressade av folkmassorna, vilket Ekot rapporterade om vid generalrepetitionen i fredags.

Tusentals tillresta gäster, journalister och turister har samlats i Stockholm för att följa det svenska Kronprinsessbröllopet, och arrangemanget beskrivs som det största hittills i Sverige. Uppemot 250 000 personer väntas kanta kortegevägen för att få en skymt av brudparet. 

– Det här händer bara en gång i livet, säger Anna Carlén och Elise Sjöberg, två av de många besökare som samlats i Kungsträdgården till Ekots Lotta Myhrén.

Vid kungen och Silvias bröllop 1976 kantade 180 000 människor kortegevägen.

På Logårdskajen, där den kungliga slupen senare kommer att lägga till, pågår pynt och förberedelser. En gräsmatta har lagts ut på kajen och blommor har placerats ut längs gången där brudparet kommer att gå upp mot Slottet.

Blomsterdekorationerna har utformats så att de ska fånga det svenska midsommarljuset, och består bland annat av rosa rosor, pioner, luktärter, syrener och hortensior tillsammans med liljekonvaljer, brudslöja och riddarsporrar. Det är Kungliga hovstaternas florist Claes Carlsson som ligger bakom arrangemanget, med hjälp av ett 60-tal volontärer.

Samtliga blommor är rättvisemärkta. Victoria har också av miljöskäl undanbett sig fyrverkerier, konfetti och ballonger i samband med bröllopet.

Förberedelserna inför bröllopet har pågått under lång tid. Storkyrkan har genomgått en mångmiljonrenovering inför vigseln för att återställas till sin forna glans. Stora delar av Stockholm är avstängda i dag och stockholmarna såväl som tillresta turister uppmanas att ta tunnelbanan i stället för bil eller buss. Läs mer om trafiken här.

– Det här är det största arrangemanget som Sverige varit med om. Både i antalet personer som deltar och i pressuppbådet som bevakar, sade Richard Beck-Friis Häll, chef för kommendantstaben vid Kungliga slottet, vid en pressbriefing tidigare i veckan.

2300 journalister har ackrediterats till bröllopet, 700 av dem utländska.

Karin Holmertz
karin.holmertz@sr.se

Här säger de ja

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

#text=3796104#

Läs mer om bröllopet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".