Kina självkritiskt om klyftorna i landet

Klyftorna mellan olika grupper är alltför stora. Det kinesiska samhället har hamnat i obalans. Detta var något av den självkritik som den kinesiske premiärministern gav uttryck för i ett tal när den årliga folkkongressen inleddes i Peking på fredagen.

Kinesiska ledare har inte alltid visat prov på självkritik eller att ta svåra frågor på allvar. I det avseendet verkar enligt bedömare i Peking den nya ledarduon, presidenten Hu Jintao och premiärministern Wen Jiabao, ha en något annan framtoning än sina företrädare.

När Kinas parlamentariker, som i princip är desamma som kommunistpartiets lokala ledare, samlades till sitt årliga möte i Folktes stora sal i Peking höll Wen Jiabao öppningstalet.

Tydligare budskap
Han var tydligare än vad kinesiska ledare varit tidigare när han karaktäriserade problemen på landsbygden. Inkomsterna är för låga i områden utanför de expansiva städerna. Inkomstklyftorna har blivit alltför stora mellan olika grupper, sade premiärministern.

I huvudsak var regeringschefens långa tal på fyrtio sidor en verksamhetsberättelse över det gångna året, men det innehöll också en rad utfästelser.

Lovade höjda pensioner
Han utlovade en utökning av det regionala stödet, han lovade höjd pension samt minskade skatter för bondebefolkningen. De många miljoner arbetare som flyttar omkring dit jobben finns ska ges bättre rättigheter och möjligheter, lovade han.

Både Wen Jiabao och president Hu Jintao har själva haft höga poster i fattiga delar av Kina och känner behoven och stämningarna bättre än tidigare kommunistpartiledare.

Omvandlingen sker emellertid snabbt i Kina och frågan är om de statliga ingripandena räcker för att lugna en stor befolkning som på olika sätt i allt högre grad också vågar ge uttryck för sitt missnöje.

Oroligt i nordöstra Kina
Sporadiska oroligheter har förekommit i de nordöstra delarna av Kina, det område som brukar kallas för rostbältet. Där har mängder av olönsamma statliga industrier lagts ned, miljontals arbetare har förlorat jobbet och den spirande privatkapitalismen har inte förmått att suga upp denna arbetskraft.

Vid Himmelska fridens torg i närheten av Folkets stora sal och kring själva sessionssalen var på fredagen mängder med soldater utposterade. De som kommit till Peking för att protestera hade inte stora möjligheter att nå fram till delegaterna.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".