Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO positiv till skärpta skatteregler

LO tycker det är bra om skattereglerna för småföretagare blir hårdare när de nya medlemmarna kommer med i EU. Enligt Thord Pettersson utredare på LO, så kommer det bli problem om inget görs när EU nu får nya medlemmar och antalet egenföretagare kommer öka dramatisk.

– Har du en F-skattsedel och kommer hit som företagare så får du ett femårigt uppehållstillstånd. Det är ingenting som Sverige kan påverka men det är väldigt viktigt att man kontrollerar att det bara är företagare som får F-skattsedlar. Att det inte är anställda så man kringgår det här förslaget om arbetstillstånd.

Av de 650 000 egenföretagare i Sverige som har F-skattsedlar är ungefär 1000 av dem från utlandet. Men andelen utländska företagare i Sverige kommer att bli mycket större när de nya medlemsländerna går med i EU, säger Thord Pettersson på LO.

– Det ökar väl med 200 till 300 procent per år. Fortsätter det så är de omkring 10 000 om några år. 

Påverkar svenska företagare
Skatteverket håller nu på att se över reglerna för möjligheterna att bli egenföretagare och på förslag finns bland annat att tidsbegränsa F-skattsedeln och att öka kontrollen. Men såna ändringar skulle också påverka svenskar som vill bli företagare, eftersom reglerna gäller lika oavsett var du kommer ifrån.  

Men det har LO inget emot.

– Man ska komma ihåg att det är ett ganska stort förtroende de får som får F-skattsedel. De får ju ändå ta hand om sina egna skatteinbetalningar. Då är det ett samhällsintresse att se till att de pengarna verkligen kommer in.

Problem i förväg
Men Jens Karlsson på organisationen Företagarna är starkt kritisk till skärpta regler.

– Hela den här debatten innebär att man tar ut problemen i förväg. Vi har en utveckling där Sverige öppnar upp sig mot övriga Europa och där vi förhoppningsvis får hit fler människor som vill arbeta i det här landet och som vill starta företag i Sverige. Jag tycker att i grunden är detta något positivt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".