Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderater välkomnar ny politik

Publicerat fredag 5 mars 2004 kl 12.23
Torbjörn Lindkvist, moderat oppositionsråd i Malmö och Jan Hallberg, moderat oppositionsråd i Göteborg. Arkivbild: Bobbo Lauhage/PRB och Malmö kommun

Moderater i Malmö och Göteborg välkomnar torsdagens självkritiska utspel av moderatledningen om att partiets tidigare ekonomiska politik skulle urholka statens finanser och betyda att skatten sänks för de rikaste.

– Självrannsakelsen välkomnas och att man på det här sättet långsiktigt ökar trovärdigheten i den moderata skattepolitiken därför att det har haltat och det har man nu insett och gjort något åt, säger moderata oppositionsrådet i Malmö Torbjörn Lindkvist.

Vad finns det för risker med den här omsvängning? Man har pratat om risken att tappa kärnväljare, hur ser du på det?

– Risken att vi tappar kärnväljare tror jag inte på. Jag tror snarare tvärtom, att fler väljare, både borgerliga och kanske även socialdemokratiska väljare nu inte låter sig skrämmas av den moderata skattepolitiken, när den hänger ihop och när den blir mer trovärdig, säger Torbjörn Lindqvist.

– Jag välkomnar den för vår politik måste vara förankrad i vardagen, i människornas vardag. Våra visioner i moderaterna om frihetliga utvecklingar de måste vi ta steg för steg och det här är ett trovärdigt sätt att genomföra vår ekonomiska politik, säger moderata oppositionsrådet i Göteborg, Jan Hallberg.

Positivt om ny inriktning
Omsvängningen välkomnas säger de båda storstädernas moderata oppositionsråd samfällt. Igår utstakades den kursen för den ekonomiska politiken med utlovade skattesänkningar till de lägst avlönade, och inte som tidigare, där hälften av de utlovade sänkningarna av skatten skulle ha tillfallit de högsta lönerna.

Lyssnade inte tidigare
Oppositionsråden säger att den gamla partiledningen inte tillräckligt lyssnat och tagit intryck av vad partimedlemmar tyckt ute i kommunerna, men att det nu verkar bli ändring på det.

– Det känns som en logisk följd av valet av Fredrik Reinfeldt när han har pratat om att politiken måste hänga ihop mellan riksdagshus och kommunal politik. Det här välkomnar jag, säger Torbjörn Lindkvist.

– Det är nog säkert så att de kommunala synpunkterna har inte vunnit det gehör som vår nuvarande partiledning ger uttryck för och vi är glada för det som nu sker, säger Jan Hallberg.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se
Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".