Åtal för mutor och falska adresser

En 35-årig tjänsteman vid skattemyndigheten åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt för grovt mutbrott och grovt tjänstefel. Enligt åklagaren har han felaktigt folkbokfört personer på adresser där de inte bor för att underlätta svarta bostadsaffärer. Utredningen visar att han ska ha tjänat närmare en halv miljon på verksamheten sedan 2001.

Kammaråklagare Per Nichols lämnade in åtalat i dag.

– Genom de här felaktiga besluten har de som velat köpa hyreslägenheter kunnat visa upp utdrag ur folkbokföringsregistret. De har kunnat ta ut personbevis som har visat att de har bott på vissa adresser under lång tid, vilket har underlättat ett formellt byte av lägenhet. Vilket egentligen bara varit ett sätt att dölja en svart lägenhetsaffär. Många av de här har säkert aldrig ens bott på de så kallade bytesadresserna.

Det är 85 fall som tjänstemannen åtalas för. Enligt åklagaren har han fått 5000 kronor per person som fått sina uppgifter ändrade i folkbokföringsregistret.

Tiotusentals kronor svart
Skenbyten av lägenheter är en vanlig metod för att köpa ett hyreskontrakt svart. Formellt byter man men i själva verket betalas tiotusentals kronor svart för ett kontrakt. Enligt åklagaren är det vad det här handlar om.

Men för att vara säker på att ett byte av lägenhet går igenom måste man varit skriven på en bostadsadress i minst ett år. Det har varit ett av syftena med att förfalska folkbokföringen enligt åklagaren. Skenbyten av lägenheter är en vanlig metod för att köpa ett hyreskontrakt svart.

Hyreskontrakt mot betalning
Ytterligare två personer åtalas medhjälp till mutbrott. Det är enligt åklagarens beskrivning två män som fungerat som så kallade svartmäklare, som förmedlar hyreskontrakt mot betalning.

Den åtalade tjänstemannen på skattemyndigheten ska ha förfalskat folkbokföringsuppgifter sedan 2001.

– Det är naturligtvis allvarligt att en statlig tjänsteman kan agera på det här sättet, oupptäckt under så lång tid och dessutom systematisera gärningen så att han dessutom får betalt för den, säger kammaråklagare Per Nichols.

– Det har ju dock upptäckts genom skatteverkets egen försorg. Det är ju genom en intern kontroll som vi har blivit uppmärksammade på att problemet har förelegat och sedan har utredningen fortsatt, säger Per Nichols.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".