Skandiautredare får kritik

Allt fler anmälningar kommer nu in i Skandiaskandalernas fotspår. De två personer som tidigare utredde företaget är nu måltavlor för kritik. En av utredarna, Göran Tidström, har anmälts till Revisorsnämnden, och han tror att anledningen till anmälningen har med budskapet i Skandiagranskningen att göra.

– Det finns frågor där vi har olika uppfattning i sak och ibland är det också så att man väljer att skjuta på budbäraren, när denne kommer med obehagliga besked, säger Göran Tidström. 

Göran Tidström har anmälts till revisorsnämnden av byrån Ernst & Young med Skandias huvudrevisor Jan Birgersson. Birgersson fick hård kritik i den granskningsrapport som gjordes av affärena i Skandia.

Kritiserar utredare
Men enligt Birgersson själv, utlämnade utredarna väsentliga delar av revisorernas förklaringar i sin rapport, bland annat att hela styrelsen kände till företagets omtalade bonusprogram Wealthbuilder.

Men det håller inte Göran Tidström med om.

– Det är inte korrekt. Vi har beaktat alla information som vi fått från revisorerna. Vi har noga utvärderat den och jämfört den med inforamtion som vi fått från andra berörda i den här utredningen.

Ifrågasätter för slippa straff
Skandias förre vd Lars Eric Pettersson och förre finansdirektören Ulf Spång planerar att anmäla Otto Rydbeck till Advokatsamfundet.

Men Rydbeck själv säger till Ekot att han är fullständigt lugn. Han menar att Petterssons och Spångs ifrågasättande av utredningen är deras enda chans att undvika höga skadestånd och straff.

Otto Rydbeck menar att uppgifterna om att han inte skulle ha träffat Lars Eric Pettersson inte stämmer. Tre gånger möttes de under utredningsarbetet, menar han.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista