Försvaret vill inte ha vindkraftverk i närheten av militära flygfält. Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Försvaret får kritik för vindkraftsstopp

Vindkraftbranschen kritiserar försvaret för att utnyttja sin ställning genom att ändra uppfattning om vindkraftsbyggen. I förra veckan sa försvaret att man ansåg att det inte borde byggas några nya vindkraftverk inom en fyra mils radie runt de militära flygfälten av säkerhetsskäl.

– Jag tycker det är märkligt att man trots att man har möjlighet att yttra sig i flera led, så får man nej i slutändan. Det är under all kritik att arbeta på det sättet, säger Gunnar Fredriksson, som är vice vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Vindkraftbranschen tycker att försvarsmakten borde vara tydligare i sin handläggning och att den borde gå snabbare.

Anders Järn, avdelningschef för infrastrukturavdelningen vid Försvarsmakten, håller inte med om kritiken.

– De har sin rätt att tycka vad de vill. Vi har en verksamhet som ändrar sig hela tiden vilket gör att vi de yttranden vi lämnar gäller högst i två år. Försvarsmakten är politiskt styrd organisation och det finns en möjlighet att ändra sig över tid, säger Anders Järn.

Det är vid flygningar på låg höjd, som till exempel vid start och landning, men också vid formationsflygningar, som vindkraftverken kan störa Gripenplanens radar så att den i värsta fall blir låst på ett vindkraftverk, istället för ett annat plan.

Försvarsmakten vill inte ha några nya vindkraftverk inom en fyra mils radie från de militära flygfälten. Däremot ska de flesta som redan är byggda kunna vara kvar, anser Försvaret.

Det tycker Svensk Vindenergis vice vd:n Gunnar Fredriksson är konstigt.

– Där brister det i logiken. Om det står ett vindkraftverk som är farligt ska det tas bort. Ett som ska byggas kan inte vara mindre farligt än ett som redan står där, säger Gunnar Fredriksson.

Anders Järn vid Försvarsmaktens infrastrukturavdelning menar att radarproblemet växer, ju fler vindkraftverk som byggs.

– Enskilda ekon kan påverka flygplansradarn, som i det fallet som har kommit upp. Ju fler ekon den får desto svårare är det att tyda. Ju fler snurror som kommer upp och ju tätare de står, desto större är risken för störningar, säger Anders Järn, som är avdelningschef vid försvarets infrastrukturavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".