Ryssland/Vitryssland

Gasleveranser kan kapas på måndag

Redan på måndag kan den ryska gasjätten Gazprom börja skära ner gasleveranserna till Vitryssland på måndag om inte landet betalar sin räkning.

Gazprom, med ryska staten som huvudägare, hävdar att grannlandet är skyldigt 192 miljoner dollar för obetalda gasleveranser.

Vitryssland ifrågasätter gasräkningen, och säger att man inte har några skulder alls. De två parterna möttes i lördags, men kunde inte komma överens.

Gazproms chef Alexej Miller sade att leveranserna kan komma att minskas med start på måndag. Ryssland har hotat att minska gasleveranserna till Vitryssland med 85 procent.

I januari 2009 hade Ryssland en liknande dispyt med Ukraina, vilket ledde till att även Europa drabbades av uteblivna leveranser. Stoppade leveranser till Vitryssland skulle dock inte drabba Europa på samma sätt eftersom bara en femtedel av gasexporten till Europa går genom Vitryssland medan resten går via Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".