Finansministern emot egen utredning

I framtiden räcker inte statens inkomster till för att klara hela den välfärd som krävs när Sverige får fler gamla människor. Det säger långtidsutredningen som presenterades på fredagen. Men finansminster Bosse Ringholm håller inte med utredningen, som är gjord av tjänstemän på finansdepartementet.

– Det finns bara ett enda svar på alla de här uppdragen och det är att vi måste se till att jobba mer i Sverige, vara effektivare och se till att vi är mer konkurrenskraftiga mot omvärlden. Så har vi klarat oss i hundra år och det kommer vi att göra i framtiden också, säger finansminister Bosse Ringholm.

Utredningen visar ju att det finns en gräns för vad staten kan betala, varför accepterar du inte den gränsen?

– En gräns bestäms alltid politiskt. För 50 år sen hade vi en gräns på ungefär 20 procent av vår ekonomi som gick till olika verksamheter, idag är det 50 procent. Det bestämmer vi ju själva var den gränsen ska gå i framtiden. 

Så vad ger du för råd till de som är på väg att bli pensionärer?

– Jag tycker att man själv ska bedöma om man vill jobba till en viss dag eller gå i pension den dag man planerat. Det finns väldigt många människor som långt före penionsåldern är utslitna. Byggnadsarbetare och människor i sjukvården bland andra, som inte orkar jobba längre. 

Blir man inte tvungen att inskärnka på det som staten kan hjälpa till med i så fall, så att det är bara vissa som får?

– Nej, det är ytterst en politisk fråga. Jag vet att det finns partier som tycker att man ska inskränka vården och äldreomsorgen till att bara gälla vissa grupper, andra får betala för sig själva. Men i min socialdemokratiska värld så ska välfärden gälla alla och det är en viktig solidaritetsprincip.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista