Olja fortsätter att välla ut ur läckan och förorena stränder i södra USA. Foto: Patrick Semansky/Scanpix.
Oljekatastrofen

BP:s chefer i nya blåsväder

Oljebolaget BP:s chefer får på nytt kritik för uttalanden de gjort i samband med oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Ett uttalande från BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg väcker frågor i USA. Och BP:s vd Tony Hayward kritiseras från Vita huset för att han tar ledigt istället för att ägna sig åt oljekrisen.

Tony Hayward har hamnat i nytt blåsväder för det som verkar vara ännu en pr-mässig felbedömning.

Den omstridde vd:n är högsta ansvarig för försöken att täta den pågående oljeläckan och i går meddelade han att han tar ledigt från katastrofen och åker hem till England för att delta i en exklusiv kappseglingstävling.

Att BP:s chef är ute och seglar ledde genast till ny kritik från Vita huset och syrliga sarkasmer.

– Tony Hayward har knappast en karriär att vänta inom pr-branschen. Det här är ännu ett i en lång rad misstag från BP:s sida, sa Vita husets stabschef Rahm Emanuel till tv-kanalen ABC.

Även BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanbergs senaste uttalanden väcker frågor.

I en av sina ytterst få intervjuer, en intervju med brittiska Sky News i fredags, sa Svanberg att chefen Tony Hayward "nu lämnar över det dagliga operativa ansvaret för oljeläckan" till en annan chef.

Men BP:s pr-avdelning har sedan dess rättat till det uttalandet och sagt att Hayward har kvar det operativa ansvaret tills läckan är tätad. Svanberg blev missförstådd, säger BP:s pressansvariga Andrew Gowers till Ekot.

Och under tiden fortsätter oljan att välla ut ut det läckande röret på havsbotten och mer olja spolas iland på stränderna längs med USA:s södra kust.

Det senaste dygnet har nya oljeklumpar sköljts in, bland annat på de kritvita sandstränderna i Panama City, en populär turistort i västra Florida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".