Ryssland stryper gasleveranser till Vitryssland

Rysslands president Dmitrij Medvedev beordrade i dag det statliga energibolaget Gazprom att stoppa nästan alla gasleveranser till Vitryssland. Gazprom hävdar att man inte fått betalt för tidigare leveranser. Stoppet till Vitryssland hotar att leda till minskade gastransporter till EU-länderna.

Enligt Gazprom ska Vitryssland betala närmare 200 miljoner dollar i skulder för redan levererad gas. Om inte kommer det ryska gasbolaget att minska gasexporten med 85 procent från och med i dag.

Förhandlingarna har försvårats av att den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko har sagt att han betvivlar att hans land har några obetalda skulder för rysk gas.

Konflikten mellan de båda grannländerna följs noga av EU som inte vill ha störningar i de ryska gasleveranser som passerar genom de vitryska gasledningarna. Efter att många europeiska länder drabbats av upprepade gaskonflikter mellan Ryssland och Ukraina under senare år finns det nu en oro att den ryska gasen till Europa återigen kommer att stängas av.

Gazproms chef Aleksej Miller har försökt lugna de EU-länder som importerar rysk gas med att det finns andras transportvägar om konflikten förvärras. Enligt Miller är det tekniskt möjligt att lägga om leveranserna till Europa genom Ukraina eller Polen, två länder som just nu har ovanligt goda relationer med Moskva.

Och Vitrysslands regering meddelar att gasflödet till Europa genom vitrysskt territorium går utan avbrott, enligt taleskvinnan för energidepartementet Lyudmila Zenkovich.

Det pågående bråket är ännu ett tecken på den stigande irritationen mellan de tidigare trogna bundsförvanterna Ryssland och Vitryssland.

De låga priserna på rysk gas har genom åren bidragit till att den auktoritäre vitryske presidenten Lukasjenko har kunnat hålla fast vid makten i 16 år. I takt med att det ekonomiska stödet från Ryssland minskar blir Lukasjenkos politiska framtid alltmer oviss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".