Dyster statistik från USA

I USA kom på fredagen dyster sysselsättningsstatistik som visar på fortsatta problem i den amerikanska ekonomin och därmed för världsekonomin - och som får konsekvenser för den politiska debatten i USA där jobbfrågan tros få en avgörande betydelse i höstens presidentval.

Det är många värdeladdade ord som använts i kommentarerna här i USA till dagens besked från arbetsmarknadsdepartementet att sysselsättningen i februari ökade med 21.000 personer, betydligt färre än vad ekonomerna väntat sig - vi är chockade, det är en katastrof, ett gigantiskt bakslag - är några reaktioner. Och även om andra bedömare anser att uttalandena är överdrivna så är det ingen tvekan om att dagens siffror är en stor besvikelse.
Det har också redan visat sig i bland annat fallande börs- och dollarkurser.

Trots att den amerikanska ekonomin det senaste året visat flera tecken på stark återhämtning, så vill alltså inte sysselsättningen riktigt ta fart. Förklaringarna är flera - en är att arbetsgivarna, oroade över den världspolitiska utvecklingen, inte riktigt vågar satsa, en annan är att de helt enkelt anser att de genom andra typer av effektiviseringar klarar sig utan nyanställningar, vilket bland annat lett till att fler och fler amerikaner jobbar mer övertid.

Dagens statistik är naturligtvis dåliga nyheter även för omvärlden, som direkt påverkas av utvecklingen i den amerikanska ekonomin - världens största. De optmistiska bedömarna tror ändå på en vändning under året, men för varje månad som går utan det riktiga sysselsättningslyftet ökar osäkerheten.

Inte minst är oron stor i Vita Huset. Nästan tre miljoner arbetstillfällen har försvunnit under president Bushs tid vid makten - och hans demokratiske utmanare John Kerry lär knappast tveka att använda dagens statisitk i sina attacker. Republikanerna säger att presidentens skattesänkningspolitik har fått fart på ekonomin igen, men så länge det inte visar sig i nya arbetstillfällen får Bush allt svårare att sälja sin ekonomiska politik.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".