Riksdagen Arkivfoto: Henrik Montgomery

Nu stoppas riksdagsledamöternas tricksande med föräldraledigheten

Riksdagen stoppar tricksandet med sjukskrivningar och föräldraledigheter. Många sjuka eller föräldralediga riksdagspolitiker tjänar pengar på att gå tillbaka till jobbet när riksdagen är stängd. Men nu ska de som leder varje partigrupp granska ledighetsansökningar och stoppa dem som är oseriösa.

– Är det så att det kommer en ansökan där man kan fråga sig om det är lagt precis så att man går in på riksdagslönen när riksdagen slutar sitt arbete för jul eller sommaren, då ska gruppledarna titta på den ansökan och ta ett samtal med ledamoten, säger talmannen Björn von Sydow.

Vad förväntar du dig att en gruppledare kommer att säga?

– Jag skulle tro att gruppledarna kommer att göra nästan allt för att övertyga ledamoten om att det inte är någon bra sak.

Någon ändring av reglerna blr det inte efter Ekots och Radios Stockholms avslöjande om att till exempel många föräldralediga riksdagspolitiker förlänger sin föräldraledigehetn genom att gå tillbaka till jobbet när det är stängt på julen eller sommaren. Men det blir en självsanering, enligt Björn von Sydow har de sju partierna nu gjort upp om att pressa ledamöterna att sluta med det här.

Björn von Sydow försöker just nu skärpa etiken i riksdagen på flera sätt. SVT:s Uppdrag granskning har uppmärksammat att riksdagens inkomstgaranti för före detta riksdagspolitiker kan missbrukas. Minst två före detta ledamöter får pengar från riksdagen trots att de numera tjänar bra på sina företag. De reglerna har nu Björn von Sydow bett en utredning att se över.

– Vi ska säkert ha ett sådant här system, men det gäller att se till att det bygger på det allmänna rättsmedvetandet som finns i samhället och som nästan alla ledamöter också har.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".