V kräver Bildts omedelbara avgång

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) kräver att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out eftersom han suttit i Lundins bolagsstyrelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill avvakta resultatet av åklagarens förundersökning.

"Statsministern måste säga om det är möjligt för Sverige att ha "en utrikesminister som är inblandad i en rättslig process om folkmord", säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet nöjer sig inte med att kräva en time out av utrikesministern utan kräver att han avgår omedelbart.

"Hur ska Carl Bildt kunna tala om folkrätt, fred och mänskliga rättigheter i något sammanhang samtidigt som det pågår en förundersökning om krigsbrott mot honom?" frågar partiets utrikespolitiske talesman Hans Linde i ett pressmeddelande.

Ordet krigsbrott förekommer dock inte i åklagarens meddelande. Han talar om att "brottsrubriceringen är folkrättsbrott".

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill avvakta resultatet av åklagarens förundersökning.

– Det är viktigt att alltid låta rättsväsendet arbeta igenom så att vi kan konstatera vad det leder till innan vi kommenterar, svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på TT:s fråga om huruvida misstankarna om Lundin Oil kan vara besvärande för Sveriges relationer med omvärlden.

Carl Bildt satt i Lundins styrelse under de aktuella åren. Är det besvärande för regeringen?

– Det gäller samma sak här. Det måste rimligen vara så att först konstateras någonting och någon form av beslut fattas innan vi kan förhålla oss till det, säger Reinfeldt.

Förre justitieministern Thomas Bodström kräver i ett pressmeddelande att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out, därför att han suttit i Lundins bolagsstyrelse. Men Bildt ska inte behöva avgå enligt Socialdemokraternas talesman.

"Eftersom rättssäkerhet ska gälla även för en minister är det rimligt att Carl Bildt tills vidare inte behöver avgå. Däremot är det självklart att han inte i nuvarande läge kan fortsätta att företräda Sverige i frågor gentemot andra länder, när han själv har suttit i ett bolag som nu utreds för folkrättsbrott", säger Bodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista