Svenska hushåll har blivit rikare

De svenska hushållens förmögenhet ökade med 2,8 procent till 6 990 miljarder kronor under det första kvartalet 2010, enligt SEB:s sparbarometer. Det är den högsta nivån någonsin.

Lyftet beror framför allt på börsuppgång och på värdeökningar på bostäder. Under årets första kvartal steg Stockholmsbörsen med 8,6 procent och de svenska bostadspriserna ökade med 1,1 procent.

– Hela förmögenhetstappet, i kronor räknat, under senare delen av 2007 och hela 2008 har återhämtats, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Skuldkvoten, hushållens skulder i förhållande till tillgångarna, minskade något jämfört med föregående kvartal och ligger nu på 26,8 procent.

Samtidigt fortsatte hushållen att öka sina skulder under första kvartalet, med 8,8 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Nyström bedömer att den snabba skuldökningen har samband med de stigande bostadspriserna och den extremt låga räntan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".