Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre jobb i USA trots bättre ekonomi

Publicerat fredag 5 mars 2004 kl 17.02

I USA kom på fredagen dyster sysselsättningsstatistik som visar på fortsatta problem i den amerikanska ekonomin och därmed för världsekonomin. Det får konsekvenser för den politiska debatten i USA där jobbfrågan tros få en avgörande betydelse i höstens presidentval. Efter att sysselsättningstatistiken tillkännagetts sjönk dollarn kraftigt, till exempel med 15 öre mot kronan.

Det är många värdeladdade ord som använts i kommentarerna i USA till fredagens besked från arbetsmarknadsdepartementet att sysselsättningen i februari ökade med 21 000 personer. Det är betydligt färre än vad ekonomerna väntat sig.

”Vi är chockade”, ”det är en katastrof”, ”ett gigantiskt bakslag”, är några reaktioner. Och även om andra bedömare anser att uttalandena är överdrivna så är det ingen tvekan om att dagens siffror är en stor besvikelse. Det har också redan visat sig i bland annat fallande börs- och dollarkurser.

Inga nyanställningar
Trots att den amerikanska ekonomin det senaste året visat flera tecken på stark återhämtning, så vill alltså inte sysselsättningen riktigt ta fart.

Förklaringarna är flera, en är att arbetsgivarna - oroade över den världspolitiska utvecklingen - inte riktigt vågar satsa, en annan är att de helt enkelt anser att de genom andra typer av effektiviseringar klarar sig utan nyanställningar. Det har bland annat lett till att fler och fler amerikaner jobbar mer övertid.

Dagens statistik är naturligtvis dåliga nyheter även för omvärlden, som direkt påverkas av utvecklingen i den amerikanska ekonomin som är världens största. De optimistiska bedömarna tror ändå på en vändning under året, men för varje månad som går utan det riktiga sysselsättningslyftet ökar osäkerheten.

Arbeten har försvunnit
Inte minst är oron stor i Vita Huset. Nästan tre miljoner arbetstillfällen har försvunnit under president Bushs tid vid makten och hans demokratiske utmanare John Kerry lär knappast tveka att använda dagens statistik i sina attacker.

Republikanerna säger att presidentens skattesänkningspolitik har fått fart på ekonomin igen, men så länge det inte visar sig i nya arbetstillfällen får Bush allt svårare att sälja sin ekonomiska politik.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".