En banktjänsteman staplar valuta i en bank i den kinesiska staden Hefei. Foto: Scanpix

Rekordnotering för kinesiska valutan

Den kinesiska valutan, Yuan, nådde i dag sin högsta notering mot USA-dollarn på fem år. Detta efter beskedet från den kinesiska centralbanken att yuanens värde ska få bli mer flexibelt i förhållande till dollarn.

Den högsta växelkursen gentemot dollarn på fem år, stigande aktiemarknader i Asien och höjt pris på olja.

Det är några omedelbara effekter av beskedet från Kinas centralbank i helgen om att landets valuta ska tillåtas bli mer flexibel i förhållande till den amerikanska dollarn.

Idag tillåts bara mycket marginella rörelser i växelkursen valutorna emellan. Men det var alltså ändå tillräckligt för att det idag skulle bli den högsta noteringen på flera år.

Beskedet från Peking kom en vecka innan världens stormakter i G-20-gruppen ska samlas till möte i Kanada - ett möte där den enligt många undervärderade kinesiska valutan skulle ha varit ett givet ämne.

Företrädare för den kinesiska centralbanken hävdar att den här kommande förändringen görs enbart med hänsyn till landets egna intressen. Men samtidigt kan man konstatera att det är helt i linje med vad omvärlden länge krävt av regimen i Peking.

När den kinesiske presidenten Hu Jintao i april besökte sin kollega Barack Obama i Washington, påminde Obama om USA:s krav på att Kina måste göra växelkursen för sin valuta mer flexibel.

Om yuanens värde tilläts öka, skulle kinesiska exportvaror bli dyrare, medan amerikanska produkter skulle bli billigare utomlands, och därmed i någon mån bidra till att minska obalansen i den amerikanska ekonomin.

Nu har Peking alltså meddelat att man ska göra precis det - låta yuanen gradvis röra sig lite friare mot dollarn.

Återstår bara ett besked om exakt när det ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".