Många bilolyckor kan undvikas om olämpliga förare blir av med körkortet, menar Transportstyrelsen. Foto: Scanpix

Rekordmånga blev av med körkortet

Rekordmånga blev av med sitt körkort på grund av sjukdom förra året, enligt Transportstyrelsen. Det är främst äldre som nekas köra bil. Nu ska det också bli lättare att dra in körkortet för olämpliga förare.

Anders Nerman är 86 år och bor i Stockholm. Bilen är viktig för honom.

– Vi kallar den för min rullator. Jag har svaga ben på grund av postpoliobekymmer. Så jag behöver köra bil så länge kroppen och intellektet kan klara av det. Jag har absolut inget emot en läkarundersökning, säger Anders Nerman.

Under förra året drogs nästan 6 500 körkort in på grund av medicinska skäl och uteblivna läkarintyg. Det är mer än tre gånger så många än i början av 90-talet, enligt Transportstyrelsens statistik. Den ökande trenden är tydlig.

88-åriga Britta Malmqvist valde självmant att sluta köra bil när hon kände att kroppen inte längre hängde med.

– Jag skulle förnya mitt körkort och då tackade jag nej till det. Jag ansåg att alla som är så pass gamla säga frånsäga sig sitt körkort, om man får nedsatt syn eller hörsel. Man måste ha alla sina sinnen välbehållna, säger Britta Malmqvist.

Ofta beror det på tecken på sjukdomar som alzheimers och demens, vilket gör föraren till en trafiksäkerhetsrisk, både för sig själv och för medtrafikanter.

Trots att allt fler körkort dras in så borde det vara fler, säger Lars Englund som är chefsläkare på Transportstyrelsen.

– Vi vet att omkring 25 000 personer får demenssjukdomar varje år och 30 000 får stroke och många får ögonsjukdomar med nedsatt syn som följd. Många får också epilepsi. Så siffran är egentligen för låg. Det borde återkallas fler körkort på grund av sjukdomar, säger Lars Englund.

Och nu kommer troligen ännu fler nekas att köra bil. I den nya körkortslagen som börjar gälla den första september i år, har man gjort det lättare för läkare att anmäla olämpliga förare till Transportstyrelsen, menar Lars Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".