Anneli Jäätteenmäki Foto: Kimmo Mantyla

Rättegången mot Jäätteenmäki avslutad

I tingsrätten i Helsingfors avslutades på fredagen rättegången mot Finlands förra statsminister Anneli Jäätteenmäki. Hon åtalas för att ha uppmuntrat presidentrådgivaren Martti Manninen att under förra årets valkampanj lämna ut hemliga handlingar. Även Marttinen står åtalad i samma rättegång, men deras berättelser skiljer sig radikalt åt.

Rättegången mot förre centerledaren och statsministern Anneli Jäätteenmäki och presidentrådgivaren Marrti Manninen har knappast skapat klarhet över vad som inträffade under några kritiska veckor i slutet av februari och början av mars förra året.

Efter ha haft tätt utbyte en längre tid gick något snett efter ett möte på en restaurang i centrala Helsingfors.

Manninen har hävdat i rätten, tvärtemot vad han sade vid allra första polisförhöret, att Jäätteenmäki bad om material som kunde sprida ljus över vad statsminister Paavo Lipponen sagt eller lovat å Finlands vägnar till president Bush om det kommande Irakkriget.

Förnekar handlingar
Manninen skall till och med på restaurangen ha visat henne den mest omdiskuterade promemorian.

Men Anneli Jäätteenmäki förnekar detta. På samma sätt som hon förnekar att hon skulla ha stött på om alla de handlingar som i veckor forsade fram på hennes fax från presidentkansliet och som hon bitvis använde i valkampanjen mot Lipponen.

Till det dunkla hör också antydningarna i förhörsprotokollen om att polisen egentligen misstänkt att de båda i samförstånd sett till att kvällspressen kunde publicera delar av de kontroversiella papperen. 

Dom om två veckor
Idag har hur som helst båda mist sina tidigare höga poster. Finland har på köpet fått en debat om huruvida utrikesministeriet hemligstämplar för mycket. Åklagaren begär bötesstraff, högst för Manninen.

Dom avkunnas om två veckor. Till dess blir det rättens minst sagt delikata uppgift att i brist på uppenbara bevis avgöra vem man ska tro på.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".