Iraks nya författning försenad

I Irak har undertecknandet av landet nya författning försenats. Författningen som är tänkt att bli en tillfällig grundlag, skulle ha skrivits under vid en ceremoni tidigare på fredagen. Men enligt källor i det styrande irakiska interimsrådet har shiamuslimerna invändningar mot  vissa avsnitt av texten.

Det är fem shiitiska ledare som i sista stund inte har velat skriva på Iraks interimsförfattning. Amerikanska diplomater försöker nu hitta en kompromiss. Tanken var att lagen skulle ha undertecknats vid en ceremoni på fredagen - ett viktigt steg i den USA-styrda processen för ett fritt Irak.
USA har bråttom för att försöka överlämna självstyret till irakierna till den 30 juni.

Inbjudna gäster väntade förgäves
En kör och orkester fanns på plats för den högtidiliga cermonin i Bagdad och höga gäster hade inbjudits och satt och väntade. Men de irakiska medlemmarna av Styrande rådet dök aldrig upp. En talesman för den ledande shiamuslimska gruppen i Irak sa att det finns nya invändningar mot flera aspekter av konstitutionen

De främsta invändningarna gäller vilken roll en president ska spela och hur mycket inflytande de sunnimuslimska och kurdiska minoriteterna ska få.

USA:s administratör Paul Bremer förhandlar nu personligen med de trilskande rådsledamöterna. Enligt USA garanterar förslaget till konstitution medborgerliga rättigheter.

Motgång för USA
Men oberoende männiksorättsgrupper har varnat  för att garantierna för bland annat kvinnors rättighter är allt för svaga.

Dagens fördröjning för en ny konstitution är en ny motgång för USA i Irak. Den kommer bara några dagar efter blodiga bombattentat mot shiamuslimerna, attentat som har fått shiamuslimer att ompröva sin roll i den USA-ledda processen mot ett fritt Irak.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista