Ny teknik ska öka säkerheten inom vården

Felmedicineringar inom vården ska nu kunna förhindras genom en ny teknik som håller reda på att patienten får rätt medicindos.

Cancerkliniken på länssjukhuset i Jönköping har sedan i höstas prövat ett trådlöst datasystem för all receptskrivning och medicinering. Ett lyft för säkerheten, menar Ursula Falkmer som är verksamhetschef vid onkologen.

– Patientsäkerhet är ett av de viktigaste fokus i dag. Cellgifter använder vi mer och mer. Man har i stort sett fördubblat sin verksamhet på några år och då måste man fokusera på nya hanteringsmetoder.

En sjuksköterska har rullat fram den trådlösa datorn vid en av patienterna på onkologen i Jönköping inför cellgiftsbehandlingen och kontrollerar att patienten får exakt rätt behandling.

Just cellgifter hör till de mest komplicerade medicineringarna med olika blandningar, mängder och hastigheter och risken har då varit att det blir fel någonstans i kedjan, menar Ursula Falkmer.

– Jag kommer inte ihåg en enda klinik som inte har gjort misstag. Det kan framförallt handla om fel mängd läkemedel till en patient.

Det hoppas ni slippa nu?

– Vi har sluppit det sedan vi började med det här systemet.

Tanken med det nya systemet är att läkaren skriver in ordineringen direkt i datorn som skickar receptet till apoteket.

När cellgifterna sedan kommer rullas datorn fram till patienten där sköterskan själv kan kontrollera ordinationen, läsa journalen och dokumentera allt in i systemet som också varnar om man gör fel.

Liknande utrustning finns på några andra i landet men på cancerkliniken i Jönköping har man sedan i höstas metoden som standard. Unikt är också att man använder just trådlös teknik som gör att man slipper springa fram och tillbaka till patienten.

Linda Jakobsson är onkologsköterska och känner sig betydligt säkrare med det digitala läkemedelssystemet.

– Det har fungerat väldigt bra. Särskilt för sjuksköterskor när vi kan signera av läkemedlen när vi är hos patienten och inte behöva gå in och göra det i efterhand. Det blir säkert och tryggt, mycket tryggare.

Än så länge är det alltså cancerkliniken i Jönköping som infört det nya sättet att hantera läkemedel i en större satsning på lokaler och utbildning, men verksamhetschefen Ursula Falkmer tror att fler kommer att följa efter.

– Absolut. Jag tror att varje chef i dag ska lägga fokus på patientsäkerhet, att man ger rått medicin till rätt patient.

Daniel Rundqvist, Jönköping

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista