80 personer åtalas efter rekordrazzia

En av Sveriges största utredningar om dopningsbrott håller nu på att slutföras. Enligt åklagare Marina Amonsson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm planeras åtal mot 80 personer i ett nationellt nätverk.

– Nio personer är kvar i häkte och omkring 80 personer kommer att åtalas i just den här nätverksdelen där vi har de huvudmisstänkta samt deras nätverk. Det är nog det största ärendet i Sverige sett till storlek och antal misstänkta.

Det var ett paket fullt med tillväxthormoner som fastnade hos tullen på Arlanda flygplats som så småningom ledde polisen till det nationella nätverket.

I december gjorde drygt 300 poliser en razzia på nio orter i landet och 40 personer greps. Sedan dess har utredningen vuxit och när åtalet kommer i höst väntas det alltså omfatta 80 personer.

– De misstänks för att ha tagit in anabola steroider och tillväxtshormon ifrån andra länder, i huvudsak Kina. Det har man sedan förpackat i Sverige och distribuerat till grossister och de i sin tur till köpare.

Tillslaget ledde till att flera laboratorier där preparaten packades om stängdes, enligt Marina Amonsson.

Men nu är risken att andra har tagit över, säger hon, och tror därför att tillgången på dopningspreparat inte påverkats särskilt.

– Tillfälligt har det gjort det men det är säkert igång igen nu.

Hur ska man göra för att komma åt det långsiktigt?

– En sak som påverkar är straffsatserna. Om man jämför med narkotikabrott så kan man tjäna lika mycket pengar på doping och risken att man ska få en längre påföljd är mycket mindre än för narkotikabrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".