Ericsson: Optimism trots allt

Trots en rekordförlust på 30 miljarder kronor under 2001, utstrålar koncernchefen Kurt Hellström just nu mer säkerhet och optimism än någon gång tidigare det senaste året.
Bokslutet visar att det hitills har kostat 15 miljarder att få bukt med förlusterna. Enligt Ericsson ledning ska detta räcka för att bolaget åter ska gå med vinst - även om försäljningen skulle sjunka med upp till 10 procent. Omvärldens intresse för Ericsson och inte minst konkurrenten Nokia riktas mindre mot vad som hände under förra året utan handlar mer om vad kan hända framåt i tiden. Med förhoppningar om att såren efter den spruckna IT-bubblan är på väg att läcka ut, tror både Ericsson och Nokia att en ny skördetid kan stå för dörren redan under nästa år. Men samtidigt som hoppet återvänt är osäkerheten fortfarande stor. Många mobiloperatörer - i stil med Telia, Vodaphone och andra - lider fortfarande av sina storvulna investeringsplaner för den nya generationens mobiltelefoner. I många fall har operatörerna betalat gigantiska belopp för få att licenser för de nya systemem samtidigt som mobilkunderna saknat lockbeten för den nya generationes telefoner. En ovisshet om framtiden finns alltså kvar. Boksluten från Ericsson och Nokia verkar samtidigt peka på att det finns en fördel med att vara störst och marknadsledande när dåligt tider plågar telekombranschen. Nokia som är störst och marknadsledande på mobiltelefonerna fortsatte förra året att gå med vinst och ökade sin marknadsandel medan det gick sämre för konkurrenterna. Samma mönster ser ut att gälla för Ericsson, som är störst på mobiltelefonsystemen. Här har Ericsson stärkt sin ställning och gick med - om än blygsam - vinst medan Nokia gjorde en förlust på drygt 10 miljarder på sina system. Frågan är - vilket både Ericsson och Nokia tycks tro i sina bokslutskommentarer - om detta ska ge respektive bolag en ytterligare fördel den dag hela telekombranschen vänder och är tillbaka på det gamla spåret. Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista