M och kd i otakt med egna Europapartiet

Inför Europaparlamentsvalet har EPP, Europapartiet för de konservativa partierna, antagit ett valprogram. Både de svenska kristdemokraterna och moderaterna är med i EPP, men båda har lämnat in reservationer mot det program som antagits. Mest kritisk av dom två svenska partierna är moderaterna.

Moderaterna går mot EPP:s program på ett tiotal punkter. Och de punkter moderaterna inte vill vara med på har en sak gemensamt. Det berättar riksdagsman Gunnar Hökmark som är moderaternas första namn på listan till Europaparlamentsvalet i juni i år.

– I grunden är det att vi säger nej till att lägga på EU nya uppgifter. Vi vill hålla rent för också kunna att hålla fokus också på de stora gemensamma uppgifterna.

Därför har moderaterna reserverat sig mot att EPP vill att idrottens roll ska skrivas in i EU:s fördrag, alltså i EU:s grundlag och att EPP till och med vill ha med hur människor ska leva ett hälsosamt liv. Moderaterna vill heller inte att EU ska ge ett speciellt stöd för att hjälpa fram europeiska tv-stationer.

Tonar ner skattefråga
Betydligt tyngre politiskt sett är moderaternas reservation om skatter. I reservationen står det mycket tydligt: ”Skatter är en fråga för medlemsstaterna - inte för unionen”. Ändå vill Hökmark tona ner frågan om att EPP skulle kräva en särskild EU-skatt.

– När vi tog det programmet som vi beslutade om gemensamt, så klargjordes det mycket tydligt från majoritetens sida när vi diskuterade den framtida finansieringen, att det gäller inte en gemensam Europaskatt,  ”No Euro tax”. Men vi ville vara ännu tydligare och klargöra att vi överhuvudtaget inte vill vara med om en utveckling där man börjar diskutera det.

Flera reservationer
Moderaterna säger också nej till att EU ska ha en särskild gränspolis. Moderaterna vill heller inte att EU ska binda sig för att noll komma sju procent av budgeten ska gå till u-landsbistånd. Moderaterna skiljer sig också från EPP när det gäller synen på jordbrukspolitik och i en reservation understryker de svenska moderaterna att de är för stamcellsforskning.

Att moderaterna i Europaparlamentet bara är en liten del av EPP ser inte Gunnar Hökmark som något problem.

– Vi har förändrat programmet under arbetets gång mycker mer än  vad man normalt kan förvänta sig av ett litet medlemsland. Men väljaren här i Sverige röstar på oss både i de frågor där vi har drivit igenom förändringar och frågor där vi har reserverat oss, säeger Gunnar Hökmark.

Det andra svenska partiet i EPP, kristdemokraterna, har bara reserverat sig på två punkter. Den ena gäller nej till europeisk gränspolis och den andra gäller nej till en EU-skatt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".