Arkivbild: PRB

Inte olagligt med svart städhjälp

Det är inte brottsligt att tillfälligt anlita utländska städare eller hantverkare som saknar arbetstillstånd. Det står klart efter att riksåklagaren godtar en dom i hovrätten till Västra Sverige och inte överklagar till högsta domstolen.

– Det är inte bara för städhjälp det här gäller, utan även för hantverkare och fönsterputsare. Men nu talar vi om utlänningslagens bestämmelser, det var det som åklagaren hade åtalat på, säger Nils Rekke, överåklagare hos Riksåklagaren.  

Det här mycket uppmärksammade målet som nu är slutligt avgjort handlar om fyra familjer i Göteborg som anlitade en kvinna från Litauen som städhjälp.

Kvinnan hade inget arbetstillstånd och familjerna åtalades för brott mot utlänningslagen. Enligt den får man inte ha en utländsk medborgare i sin tjänst som saknar nödvändiga tillstånd.

Hovrätten friade
I tingsrätten dömdes familjerna till dagsböter och straffavgifter, men hovrättens friande dom blir nu vägledande. Den säger att den städande kvinnan inte kan anses som anställd av familjerna, hon städade ju åt flera familjer och var mer som en egen företagare.

Enligt arbetsrättslig praxis ska arbetsgivare hålla med redskap, kontrollera arbetet och andra saker som familjerna i Göteborg inte levde upp till.

Åtal läggs ner
Det här betyder att en mängd åtal i Göteborg, i så kallade städhärvor, nu läggs ner, skriver Dagens Nyheter.

Ekot berättade i maj förra året att svart städhjälp i hemmen beräknas omsätta tre miljarder om året, men att det inte finns ett enda känt fall där någon åkt dit för skattefusk.

Nils Rekke tycker inte att utlänningslagen är användbar mot folk som anlitar svart städhjälp.

– Utlänningslagen blir ett ganska trubbigt instrument för att komma åt den här typen av situationer.

Är det skattelagstiftningen istället?

– Jag tror att den ligger närmast till hands att pröva. Det är vad som skulle hänt om en svensk medborgare gått runt och städat.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista