Hård kamp om ny EU-ordförande

Nu börjar kampen om vem som ska bli ny ordförande för EU-kommissionen. Den nuvarande ordföranden Romano Prodis femåriga mandat går ut i höst och tills dess måste en ny ledare för EU ha utsetts. Det ser ut att bli en hård strid om detta toppjobb.

Den första stridssignalen kom nu i veckan då Hans-Gert Pöttering, ledare för Europaparlamentets grupp av högerinriktade partier, sa att om de partierna som väntat vinner Europavalet i juni då ska de också bestämma vem som bli kommissionens ordförande.

I klartext betyder det att då kan det inte bli en socialist som leder kommissionens fortsatta arbete.

Flera kandidater
Det finns en hel rad av hugade kandidater på högerkanten.

Det har länge varit känt att Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premiärminister, är intresserad.

Flera av EU:s regeringschefer verkar också tycka att ordförandeskapet för EU-kommissionen är en lockande fortsättning på den politiska karriären, bland andra  Österrikes förbundskansler Wolfgang Schyssel och Belgiens förre premiärminister Jean-Luc Dehaene.

En och annan av EU:s nuvarande kommissionärer riktar också sina blickar mot ordförandestolen.

Lipponen öppet intresserad
Loloya de Palacio, ansvarig för transport- och energifrågor, sägs vara en tänkbar kandidat för Europaparlamentets höger- och mittenpartier.

Om de partierna vinner Europavalet i juni ser det dystert ut för socialdemokraten Paavo Lipponen, Finlands förre statsminister.

Lipponen är den ende som öppet erkänt att han vill bli ny ordförande för EU-kommissionen.

Många viljor
Men det är många viljor som styr valet av ny ledare för EU.

EU:s små medlemsländer till exempel, bryr sig inte så mycket om partipolitik i valet av den som ska efterträda den färglöse Romano Prodi, bara det blir en stark ordförande som vågar och kan utmana de stora staterna och försvara de små.

Av samma skäl vill EU:s stormakter: Frankrike, Tyskland och Storbritannien, inte ha en stark ordförande. De har istället börjat ett samarbete som kan resultera i att de i praktiken tar över ledningen av EU. 

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista