Wallström varnar för främlingsfientlighet

Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström ger sig in i debatten om övergångsregler för medborgarna från de nya EU-länderna. Wallström ser inte någon risk för att människor ska komma hit och utnyttja de sociala välfärdssystemen. Hon varnar i stället för att debatten om övergångsregler kan utnyttjas av främlingsfientliga krafter.

– Det är en olycklig debatt och jag tror att vi väldigt snabbt måste se till att få bort den höga temperaturen, så att det inte utvecklas till något som till sist kan utnyttjas av främlingsfientliga krafter

Vad är det i den här debatten som kan utnyttjas av främlingsfientliga krafter?

– Om det börjar framställas så att de är annorlunda, att de som kommer från de nya medlemsländerna de har vi anledning att vara rädda för, eller att de kommer hit och är speciella och av en annan sort. Jag tror att det är den tristaste debatten vi kan få, säger Margot Wallström.

Delar inte regeringens farhågor
I Sverige har bland andra statsministern varnat för så kallad ”social turism”, att människor från de nya EU-länderna skulle komma hit bara för att utnyttja till exempel barnbidrag.

Margot Wallström vill inte direkt kritisera den svenska regeringen men säger att hon själv inte tror på de här farhågorna. EU-kommissionens egna studier har kommit till motsatt resultat.

– Då visar all erfarenhet att tidigare utvigdningar har inte alls gett några sådana här effekter, så att det är inte så att det är några stora skaror som förväntas komma och utnyttja de sociala systemen. Jag vet inte om Sverige har någon sådan faktisk grund. Kommissionen ser inte några sådana effekter utifrån de erfarenheter vi har. Sverige kanske har speciella skäl och får redovisa dem i så fall, säger Margot Wallström.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Hela lördagsintervjun finns på Ekots hemsida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".