Krav på yngre adoptivföräldrar

Regeringen kommer att föreslå en åldersgräns på 42 år för de som vill adoptera utländska barn. Idag finns en rekommendation om att den som är över 45 år inte ska få adoptera. Men nu vill regeringen lagstifta om en lägre gräns.

Ulf Kristerson är ordförande för den största adoptivorganisationen, Adoptionscentrum.

– Hela den här frågan handlar om det faktum att vi har allt senare familjebildning i Sverige. Då får vi också allt äldre adoptivföräldrar. Det är en problematisk utveckling, så jag delar helt regeringens bedömning att vi borde snarare få yngre adoptviföräldrar än allt äldre. Men det är också lite problematiskt när man lägger en svartvit åldersgräns i en process som i alla andra avseenden prövar adoptivföräldrars lämplighet på helt individuella grunder.

42-årsgränsen ska gälla den tidpunkt när föräldrarna skickar in en första ansökan till socialtjänsten. Undantag ska dock vara möjliga om det finns särskilda skäl, enligt förslaget.

Vill inte kommentera
Regeringen väntas lägga fram sitt förslag den 18 mars och just nu pågår samtal med vänsterpartiet och miljöpartiet. Vänsterpartiets Ingrid Burman säger att hon inte vill kommentera regeringens förslag innan förhandlingarna är helt avslutade.

Regeringen kommer också att föreslå att kommunerna ska tvingas erbjuda utbildning för den som ska adoptera ett barn.

Dessutom ska statens nämnd för internationella adoptioner göras om till en ny myndighet.

Nej till beloppsgräns
Förslagen kommer ursprungligen från den statliga adoptionsutredningen. Den föreslog också en gräns för hur mycket svenskar ska få betala för utländska adoptioner. Men en sån gräns säger regeringen nej till, erfar Ekot.

Många utländska barnhem begär exempelvis donationer i samband med adoption. Det ville adoptionsutredningen sätta stopp för.

Men kritikerna har hävdat att en beloppsgräns i praktiken skulle stoppa adoption till Sverige. Nu blir det alltså inget sådan begränsing i regeringens förslag.

Ett viktigt besked, enligt Ulf Kristersson.

– Så vitt vi vet av det som kommit ut från regeringens proposition, så har regeringen valt att helt bortse från de förslagen och det tycker vi är väldigt bra.

Vilka konsekvenser skulle det ha fått om det här förslaget hade gått in i lagen?

– Vår egen konsekvensanalys visar ju att av de nästan 700 barn som fick svenska föräldrar förra året, så skulle bara 37 av de barnen kunnat komma till Sverige, om utredningens alla förslag hade blivit lag. Det hade varit en katastrof tycker jag, framföra allt för de barn som inte hade kunnat komma till Sverige.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".