Dramatisk räddning av ryska forskare

Ryska helikoptrar lyckades i en dramatisk aktion på lördagen att rädda de tolv polarforskare och två hundar från det isflak som de flutit omkring på sedan i onsdags. De flögs till Spetsbergen på lördageftermiddagen.

– Det är bra, säger ryska vädertjänstens meteorolog Juri Tsaturov, när han talar i telefon med helikoptern som just lyckats rädda de tolv polarforskarna. Om allt går enligt planerna skulle de landa vid femtiden svensk tid i Spetsbergen.

Räddningen av de tolv blev mycket dramatisk. De två helikoptrarna flög från Spetsbergen 70 mil till de isflak där forskarna flöt omkring.

Distansen var på gränsen för vad helikoptrarna klarade. Dessutom var det mycket svårt att hitta stationen i de vita ismassorna.

Räddades i sista stund
Det var i onsdags som större delen av forskningstationen sjönk sedan enorma ismassor kluvits och en tio meter hög vägg av is pressades upp och föll ned över byggnaderna.

De tolv forskarna klarade sig oskadda och drev sedan okontrollerat i ismassorna i två små skjul.

Vädret väntas förvärras och det var i sista stund de tolv räddades i minus 25 grader som rått de senaste dagarna.

Nordpolen 32 var Rysslands enda polarforskningsstation. Den sattes upp i april förra året.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".