Bråk om fp:s lista till EU-parlamentsvalet

Folkpartiet har efter ett flera timmar långt möte på lördagen, fastställt sin kandidatlista till EU-parlamentsvalet i juni. Arbetet har ända in i det sista kantats av bråk kring olika kandidater med invandrarbakgrund.

Bråket började med att valberedningen flyttade ner Mikael Trolin på listan. Trolin samordnar folkparties invandrararbete i invandrartäta förorter.

I stället flyttade Bijan Fahimi, född i Iran, upp. Det hela komplicaerades ytterligare av att folkpartiets riksdagsman Mauricio Rojas sa att om ingen av dem han kallar sina kandidater kommer upp på listan så skulle han hoppa av partiets arbete i socialt utsatta förorter.

”Olycklig diskussion”
Rojas hot fick tydlig effekt. När folkpartiet på lördagmorgonen inledde sitt möte hade valberedningen flyttat upp Iva Parizkova Ryggeståhl från Malmö till en niondeplats.

Folkpartiets EU-representantskap godkände också den förändringen.

Bijan Fahimi, som hamnade på fjärde plats, beklagar ändå diskussionen som till en del handlat om vem som är rätt sorts invandrare

– Det är lite olyckligt. Jag tycker att jag är väldigt kompetent, jag har suttit i partistyrelsen i flera år, jag har varit med i debatten kring EU-frågan och jag tycker inte att man ska behöva ta upp den typen av diskussioner. Sen måste naturligtvis ett parti ha en bred representation och alla möjliga sorters människor, men jag tycker det blev en olycklig diskussion.

Partiledaren positiv
Partiledaren Lars Leijonborg väljer att se positivt på invandrardiskussionen.

– Vem som är bäst kandidat bör man naturligtvis diskutera, sen kan det ha förekommit olyckliga formuleringar. Men att man har en frisk debatt om bästa namn tycker jag är jättebra.

Tre mandat
Högst upp på folkpartiets lista till valet kom folkpartiets nuvarande europaparlamentariker Cecilia Malmström och Olle Schmidt. På tredje plats kom journalisten Maria Carlshamre.

Folkpartiet har i dag tre mandat i Europaparlamentet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".