Dyr satsning på säkerheten inför OS

Nästa vecka inleds en politiskt känslig militär manöver i Grekland. Fyrahundra amerikanska soldater deltar i en två veckor lång övning inför sommar-OS i Aten, där satsningen på säkerheten blir större än vid några tidigare olympiska spel. Samtidigt spurtar de grekiska arrangörerna i en kamp mot tiden för att få alla anläggningar färdiga.

Aten är en enda stor byggarbetsplats och frågan ställer sig spontant vid den skräpiga anblicken: hur ska de hinna bli färdiga i tid för sommarspelen i augusti?

Enligt regeringens egna uppgifter är tidsramen ytterst snäv för en handfull anläggningar och internationella olympiakommittén uppmanade i veckan grekerna att hoppa över det estetiska och koncentrera sig helt på de väsentliga anläggningarna.

Stora arenor färdiga
Kampen mot tiden är särskilt hård när det gäller nya transportsystem, inte minst den oumbärliga spårvägen ut till kusten där flera av evenemangen kommer att äga rum.

Men de flesta stora arenor är färdiga och har testats av internationella atleter.

– Allt kommer att bli klart, om än i sista minuten, tror Tanos Veremis, som förstår en tankesmedja i Aten.

Dyr säkerhet
Förseningarna kommer att kosta och läggas ovanpå den redan svindlande höga notan på över femtio miljarder kronor.

En ansenlig del av pengarna är reserverade för säkerhetspådraget vid de första sommarspelen efter terrorattackerna den 11 september.

Den militära grekisk-amerikanska manövern som inleds nästa vecka är ett led i en stor internationell satsning som kommer att göra Aten till en belägrad stad skyddad av NATO.

Titti Nylander, Aten
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista