Foto: Cornelia Nordström/PRB

Högsta kaffepriset på tre år

På råvarubörsen i New York har priset på kaffe stigit till det högsta på tre år och snart kommer prishöjningen att märkas i butikerna här i Norden där världens största kaffedrickare finns.

Genomsnittssvensken dricker fyra och en halv kopp kaffe om dagen och det placerar oss på andra plats i världen efter Finland.

– Priset på ett paket kaffe kommer att höjas med ungefär två kronor till följd av prishöjningarna på råkaffe, säger Ulf Lindvall, som är vd för kafferosteriet Lindvalls Kaffe.

Mest handlade råvara
Kaffe är världens näst mest handlade råvara, bara oljehandeln omsätter mer pengar. Priset på de gröna kaffebönorna bestäms på råvarubörsen i New York och priset på råkaffe har nu nått den högsta nivån på tre år.

Det är förväntningar om en sämre skörd än tidigare år i Brasilien som ligger bakom prisökningarna.

Priset på kaffe sätts i dollar och så länge dollarn föll i värde kompenserade det de stigande världsmarknadspriserna så att priset för ett paket kaffe här i Sverige inte behövde stiga.

Dollarn sjunker inte längre
Men nu sjunker inte dollarn längre och samtliga svenska kaffeproducenter har förvarnat att det är högre priser att vänta även ute i butikerna.

Några kronor mer för ett paket kaffe här, men för länderna som odlar kaffet, många gånger u-länder, är prisuppgången välkommen.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".