Protester mot Venezuelas president

Över 200 000 människor demonstrerade i Venezuelas huvudstad Caracas på lördagkvällen, i protest mot president Hugo Chavez styre. Till skillnad mot demonstrationerna i början av veckan, förekom det inget våld den här gången.

Det var den största oppositionsdemonstrationen hittills under det här året. Slagorden riktades som vanligt mot president Hugo Chavez, men också mot den repression som förekommit de senaste dagarna då minst nio människor dödats när liknande demonstrationer slagits ner.

Den viktigaste orsaken bakom demonstrationen var dock ilskan över att den nationella valmyndigheten inte godkänt alla de namnunderskrifter som samlats in för att kräva en folkomröstning om Hugo Chavez fortsatta tid som president.

Ifrågasätter namnteckningar
Nästan en miljon namnteckningar har ifrågasatts och det av skäl som vare sig oppositionen eller internationella observatörer anser giltiga.

Men valmyndigheten har gett en ny möjlighet. Den har sagt att om undertecknarna bekräftar sina namnteckningar så kan de godkännas. Då skulle kanske också oppositionen nå upp till de 2,4 miljoner namnunderskrifter som krävs för att en folkomröstning ska hållas.

Vill inte skriva under igen
Men oppositionen avfärdar förslaget.

Den menar att det logiska vore att det är de som inte vill att deras namnteckning ska finnas kvar som får en chans att dra bort den, inte tvärtom, att de som vill att den ska finnas kvar måste skriva under ännu en gång.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".