Mobbningsdom får kritik

Nu kommer kritik mot mobbningdomen i Eskilstuna tingsrätt i förra veckan. Domstolen slog fast att en elev inte varit mobbad, utan bara varit inblandad i ”konflikter som tidvis uppstår i en klass”. Enligt Sara Damber, ordförande i stiftelsen Friends, är det uppenbart att eleven varit mobbad.

Stiftelsen Friends arbetar mot mobbning i skolorna.

– När jag läser tingsrätten dom att det är ”tillfälliga konflikter som tidvis uppstår i en klass” och att det är något man ska stå ut med och att det inte handlar om mobbning, så är vi tillbaka till den gamla synen att det är något man ska stå ut med. Utifrån min bedömning så har eleven blivit mobbad under sin skoltid och det medför oerhört jobbiga konsekvenser, säger Sara Damber, ordförande i Friends. 

Eleven, som är 19 år idag, hade stämt Eskilstuna kommun på skadestånd, för att hennes skola inte gjorde tillräckligt för att stoppa mobbningen av henne under hela skoltiden.

Erkände mobbning
Eleven berättade att det började redan i lågstadiet. Hon mobbades dagligen av 15 till 20 elever och klasskamraterna kallade henne ”tjockis” och ”flodhäst”.

Hon berättade att de rev sönder hennes kläder, hällde en hink potatisskal över henne i hemkunskapen och misshandlade henne så att hon fått bestående men. Hon blev utfryst och mår nu psykiskt mycket dåligt.

En annan elev vittnade i tingsrätten om hur hon blev retad och ofta blev knuffad och också att han själv mobbade henne.

Inga bevis
Men skolans personal, rektor, kurator och lärare, vittnade om att de inte sett någon mobbning, men att eleven ibland varit inblandad i bråk och konflikter.

Eskilstuna tingsrätt skriver i sin dom att uppgifterna om mobbning varit allmänt hållna utan konkret beskrivning av händelserna och att eleven ibland sagt att hon trivts bra i skolan.

Enligt domstolen är det inte är visat att eleven varit mobbad, bara att hon varit inblandad i tillfälliga konflikter som tidvis uppstår mellan olika elever i en klass.

Eleven säger att hon ska överklaga domen.

Kritisk till vuxenperspektiv
Ekot har talat med de tre rådmän som avgjorde målet, men ingen av dem vill bemöta kritiken eller svara på frågor om domen. De hänvisar till att deras syn på målet står i domen.

Sara Damber från Friends är kritisk mot att domen inte innehåller inte någon definition av begreppet mobbning och hon tycker att konflikter i klasser kan man bara tala om när det gäller jämbördiga parter, inte när en elev är i underläge.

– Det som gör mig mest frustrerad när jag läser det här är den här synen. Att man som vuxen person förnekar ett barns upplevelser och säger att det inte stämmer. Jag tycker inte att vuxenvärlden har rätt till det och att det alltid är den som är utsatt som avgör vad det står för.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".