Våldet trappas upp i Gaza

Natten till söndag dödades 14 palestinier och ett 60-tal skadades när israeliska styrkor tog sig in i två flyktingläger. Det var mindre än ett dygn efter lördagens misslyckade palestinska terrorattack.

Attacker mot motståndaren i Gazaremsan tycks vara det stora målet både för militanta palestinier och den israeliska armén just nu. Under de senaste veckorna har våldet just i Gazaområdet trappats upp.

Natten till söndagen dödades minst 14 människor och ett 60-tal skadades, enligt paelstinska källor. Israeliska arméenheter med pansarfordon, understödda av attackhelikoptrar genomförde en omfattande räd i två flyktingläger.

Minst hälften av de dödade var civila. Palstinsk sjukvårdspersonal uppger att tre av de dödade var barn.

Försökte stoppa framryckning
Enligt palestinska vittnen försökte medlemmar ur den militanta Hamasrörelsen att stoppa den israeliska framryckningen, villket ledde till omfattande strider i och runt bostadskvarteren i flyktinglägren.

Enligt den israeliska armén så var attacken riktad mot palestinska terroristgrupper, medan den palestinska guvernören i staden Gaza talade om massaker mot det palestinska folket.

Misslyckad attack
Den israleiska attacken kom bara timmarna efter lördagens spektakulära självmordsattack mot de israeliska soldaterna, vid den största gränsövergången mellan Gaza och Israel.

En ny taktik användes när militanta palestinier tog militärfordon fyllda med sprängmedel, fordon som var ommålade så att de skullle likna israeliska arméjeepar.

Men attacken misslyckades fullkomligt. Minst sex palestinier dödades och ingen israel kom till skada.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista