Regeringsexpert: WTO bra för u-länder

Världshandelsorganisationen WTO är bra för u-länderna. Den slutsatsen drar regeringens expertmyndighet för utrikeshandel i en ny rapport om vilka konsekvenser WTO har haft för världens fattiga länder.

– Vår slutsats är ganska klar. U-länderna hade haft det betydligt värre med sin handel och sitt marknadstillträde om inte WTO hade funnits. Det säger Peter Kleen som är generaldirektör för Kommerskollegium.

Världshandelsorganisationen WTO har fått klä skott för mycket av kritiken från den globaliseringskritiska rörelsen de senaste åren, att u-länderna missgynnas av de internationella handelsreglerna.

Men utan WTO hade de fattiga länderna haft det ännu svårare att hävda sig, enligt Kommerskollgiums rapport, som är gjord på uppdrag av regeringen, just för att undersöka hur verkligheten ser ut bakom slagorden i debatten.

Lika regler
Tack vare WTO finns det regler att hålla sig till som är lika för alla, i stället för godtycke och avtal mellan bara de röststarka länderna i världen. Det gör världshandeln mer rättvis, menar Peter Kleen.

Reglerna inom WTO gäller ju alla medlemsländer, och fattiga länder kan därmed bli fripassagerare på avtal som de inte hade kunnat förhandla fram på egen hand. Att tullnivån på industrivaror har sänkts från 40 procent till 3-4 procent de senaste decennierna, tar Peter Kleen som exempel.

Men rapporten konstaterar också flera fall där u-länderna missgynnas i världshandeln, inom teko till exempel, textilindustrin som är en av de viktigaste för u-länderna, där har tullsänkningarna släpat efter. Därmed möter u-länderna i praktiken högre tullar i genomsnitt än vad i-länderna gör för sina varor, enligt rapporten. Men det ser Kleen bara som ytterligare ett exempel på att WTO behövs.

Framsteg på gång
Även om det har dröjt, så är det ändå inom WTO man från och med nästa år har förhandlat bort de kvoter som har hindrat textilexport från u-länder. Samma sak med sorgebarnet jordbruk, där inte minst EU ständigt får kritik för att på ett otillbörligt sätt gynna sin egen produktion, på bekostnad av u-ländernas.

– Där har man också genom WTO fått ett avtal som åtminstone sätter ett tak på begränsningarna, även om vi konstaterar i studien att väldigt lite har hänt.

Men WTO har ändå inte lyckats på två områden som är väldigt viktga för u-länderna, teko och jordbruk?

– Jo, jag tycker nog att man kan säga att WTO har lyckats på tekoområdet. Och på jordbruksområdet har man börjat processen, men det går alldeles för långsamt. Men WTO är det enda forum där man kan få till stånd en global sänknig av jordbruksskyddet. Det finns inget annat instrument för att fixa detta, säger Peter Kleen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista