F-kassans hårdare krav på underlag får kritik

Ett halvår efter att de nya sjukförsäkringsreglerna trätt ikraft kommer kritik mot Försäkringskassans hårdare krav på medicinska underlag. För att en patient ska få sjukpenning måste läkarna lägga mer tid på att skriva intyg än på att träffa patienter, säger Monika König, psykiatriker på cancerkliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Det gäller att hitta precis rätt formulering som man vet att Försäkringskassan vill ha. Det går inte med de intygen vi har och i ärlighetens namn känns det ganska konstruerat.

Att skriva ett medicinskt underlag för sjukskrivning och sjukpenning som går igenom de hårdare krav som gällt sedan 1 januari i år kräver en grundkurs i juridik, säger Monica König. 

Det räcker inte med att som läkare ge en medicinsk bedömning av sjukdom och arbetsförmåga. Texten måste vara lång och utförlig, med lydelser direkt från lagboken, samtidigt måste den vara tillräckligt enkel så att Försäkringskassans handläggare förstår.

Det tar en halvtimme att skriva, berättar Monika König. Det är dubbelt så lång tid som hon har för varje patient. I dag tar hon sig den tiden på raster och luncher.

– Men man kan inte ha ett system som bygger på det. Det är omöjligt. Det kommer att göra att vårt sjukvårdssystem brakar ihop.

När Monika König påpekat det här problemet för Försäkringskassan får hon svaret att patienterna ska överklaga. Först då kan man få en praxis för hur sjukförsäkringsreglerna ska tillämpas, om det nu är något fel på dem.

Men att få patienter som redan mår psykologiskt dåligt av sin cancersjukdom att överklaga är svårt, säger hon.

– För alla patienter innebär det att den här praxisen aldrig kommer att förändras. Det är det enda verktyg Försäkringskassan och politikerna säger att vi har för att förändra det här.

– För den enskilda personen innebär det här att den inte har någon sjukförsäkring.

Det är inte bara de svårast sjuka som drabbas.

Johannes Järhult är överläkare på kirurgiska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Han upplever att de hårdare kraven har spillt över också på enklare sjukskrivningar efter vanliga standardoperationer:

– Det ska inte behövas massa uppsatser för att Försäkringskassan ska kunna acceptera det. Om jag som kirurg går i god för att den här människan har gått igenom det här och det är en kortare sjukskrivning så borde det räcka.

Siv Norlin är ordförande för Försäkringskassans fackförbund ST som organiserar handläggarna.

– Det här handlar inte om att man i största allmänhet kan uttrycka att man litar på läkaren. Då gör man ett tjänstefel som handläggare.

– Regelverket är sådant att det är handläggaren som gör bedömningen som fattar beslutet. Då måste man ha ett underlag och då kan man istället fundera på om det varit för dåliga underlag tidigare.

Men psykiatrikern Monica König på Karolinska sjukhusets cancerklinik skräder inte orden.

– I övriga rättsväsendet är det åklagaren som har att bevisa att man är skyldig. Är det svårt att bevisa friar man hellre än fäller. När det gäller försäkringsärenden är det precis tvärtom.

Mikael Sjödell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista