Foto: Jonas Ekströmer/PRB

Säpos hotbildsanalys får bakläxa

Säkerhetspolisens bedömning av hotbilden mot politiker ifrågasätts av Anders Sundström, som i höstas ledde socialdemokraternas Ja-kampanj inför EMU-folkomröstningen. Sundström anser att Säpo inför kommande valröresler måste förbättra sina hotbildsanalyser. Han fick själv inget skydd i EMU-kampanjens slutskede, efter mordet på Anna Lindh.

– Jag fick inget skydd, jag blev inte tillfrågad eller ombedd på något sätt utan jag fortsatte som vanligt. Däremot var folk väldigt vänliga mot mig. På torsdagen gick jag Drottninggatan ner och då kom det fram folk till mig och de tyckte inte jag skulle gå där, de ville följa mig och så där.

Möjligen får vi aldrig veta i vilken utsträckning debatten och kampanjen påverkade Anna Lindhs mördare. Men efter mordet tillsattes en utredning om personskyddet i Sverige.

Säpo tillbakavisar kritik
Enmansutredaren Hans Regner överväga och eventuellt föreslå förändringar av systemet. Utredningen är inte klar.

Men frågan är hur Säkerhetspolisen tänker inför det nya EU-valet i Sverige, till Europaparlamentet i juni i år.

– Vi har alltid gjort hotbildsbedömningar på alla typer av val, oavsett om det är riksdagsval, EU-val eller EU-toppmöte. Allt som sker före, under eller strax innan, vare sig det är politiska eller kriminella händelser, vägs in i den hotbild som vi skriver, säger Margaretha Linderoth på Säpo.

Men behöver ni ändra direktiv för att för att göra andra typer av bedömningar, som skulle ha lett till att Anna Lindh skulle ha haft livvakt?

– Jag vill inte uttala mig om något som pågår i en utredning just nu, därför att hon var ute på sin fritid vid det tillfället.

Ger bakläxa
Men Anders Sundström tycker att ledande politiker behöver ett bättre skydd.

– Man måste göra en bättre analys för det är klart att den hemläxa man gjorde i folkomröstningskampanjen inte var tillräcklig. Med facit i hand så får de bakläxa.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".