En amerikansk marinsoldat söker efter krypskyttar efter dödsskjutningarna i Port-au-Prince 7 mars. Foto: Yuri Cortez/PRB

Sex döda vid demonstrationer i Haiti

I Haitis huvudstad Port-au-Prince dödades på söndagskvällen minst sex personer när en demonstration utsattes för beskjutning. Demonstrationen som hade arrangerats av den borttvingade presidenten Jean-Bertrand Aristides motståndare beskyddades av soldater från både USA och Frankrike.

Två poliser och en spansk journalist tillhör de som dödades. Ännu en utländsk journalist finns bland de minst 20 sårade som vårdas på sjukhus.

Det var när de 10 000 demonstranterna, efter över fyra timmars marsch, strömmade in på det stora torget framför presidentpalatset i Port-au-Prince som beskjutningen började. Fram tills dess hade det hela påmint nästan om en karneval.

Firade Aristides frånvaro
En berömd discjockey som varit förbjuden under Aristides tid vid makten höll musiken igång under hela marschen. Det var en demonstration för att fira att Aristide lämnat Haiti.

Från början var det meningen att Aristides anhängare skulle hålla en motdemonstration i en annan del av staden men planerna ändrades eftersom man inte litade på att få tillräckligt skydd av dom internationella fredsstyrkorna.

Det är ännu inte klart vilka som låg bakom beskjutningen men allt tyder på att det var medlemmar från den Aristide-trogna milisen, chemeres som de kallas.

2 000 beväpnade milismän
Milisens starkaste fäste finns i de jättelika slumområden som ligger nära hamnen, inte långt från presidentpalatset och det är områden dit vare sig polisen eller de internationella fredsstyrkorna ännu har vågat sig in. Vissa källor hävdar att där finns uppemot 2 000 beväpnade milismän.

Efter beskjutningen sa den Aristide-fientlige rebelledaren Guy Philippe att han övervägde att ge sina män order att på nytt beväpna sig. Ett lite märkligt hot eftersom de aldrig, trots löften om motsatsen, har avväpnat sig.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista