Ny Demokrati tar över makten i Grekland

Grekland står inför ett maktskifte efter parlamentsvalet på söndagen när det konservativa oppositionspartiet Ny Demokrati vann stort över det socialdemokratiska partiet Pasok. Hela natten firade det segrande partiets väljare på Atens gator.

Segeryran visste inga gränser när det vinnande partiets anhängare strömmade ut på Atens gator. Redan tidigt under kvällen stod det klart att Pasok hade förlorat och partiledaren Giorgos Papandreou var snabb att erkänna sitt nederlag. Hans motståndare, den fyrtiosjuårige Costas Karamanlis blir nu den yngste premiärministern i Greklands historia.

Liksom Papandreou är han utbildad i USA och liksom Papandreou strävar han efter att föra  sitt parti mot mitten.

Likaratade budskap
Det var slående under valrörelsen hur små skillnaderna var mellan de två partiernas budskap och väljarnas svar kan snarast ses som en proteströst mot Pasok som hade blivit ett med statsapparaten efter att ha regerat landet under 19 av de senaste 22 åren.

Missnöjet med det ingrodda regeringspartiet hade växt länge och i ett försök att vända vinden valdes den populäre Papandreou bara för några veckor sedan till partiledare. Men hans inhopp i valrörelsens slutspurt hjälpte inte och nu blir hans uppgift inte att leda landet utan att rensa upp i det maktkorrumperade partiet.

Oerfaren ledare vid makten
Den nya regeringen under Costas Karamanlis står inför två stora utmaningar: att vara med och säkra Cyperns återförening och att ro förberedelserna för sommar-OS i Aten i land.

Under valrörelsen antydde Papandreou att motståndaren var för oerfaren för att klara av uppgifterna men på söndagskvällen försäkrade han att hans parti ska göra allt för att stödja den kommande regeringen både när det gäller Cypernfrågan och de olympiska spelen.

Det låga tonläget och samförståndsandan har präglat hela valrörelsen och är något helt nytt i grekisk politik. För Papandreou är nu utmaningen att som partiledare i opposition städa i det egna stallet. För Karamanlis gäller att hantera regeringsuppdraget trots bristande erfarenhet.

Titti Nylander, Aten
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".