Kommunala ungdomsråd bara papperskonstruktioner

För att motverka unga människors minskande intresse för politik har många kommuner inrättat så kallade icke-partipolitiska ungdomsråd. Enligt statliga Ungdomsstyrelsen blir de råden fler och fler men det stämmer inte i verkligheten. I hälften av det 60-tal kommuner som P3-programmet Front har ringt, existerar i praktiken inga ungdomsråd alls.

Erica Lövenberg drev ett ungdomsråd i Karlskoga kommun men det las ned efter några år.

– När jag gick in i det var jag jätteentusiastisk men när jag gick därifrån var jag besviken och förbannad.

Försöker öka ungas inflytande
Att kommunerna ska verka för alternativa inflytandeorgan för unga är ett mål som riksdagen slagit fast. Bakgrunden är ungas minskade intresse för traditionell politik och råden lyfts ofta fram som ett bevis på att samhället försöker öka ungas inflytande.

Många råd finns dock bara på pappret. Front har ringt ett 60-tal kommuner av de över 100 som, enligt Ungdomsstyrelsen, har inflytandeforum. Enkäten visar att hälften av råden inte finns, vissa för att de aldrig kommit igång. I 20 kommuner har de helt lagts ned.

Kommunernas ansvar
Ansvaret för det vilar på kommunerna men Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att redovisa hur de utvecklas. Trots att så många ungdomsråd inte finns står de ändå med på Ungdomsstyrelsens lista över fungerande forum.

Listan visar också på en ökning i den senaste rapporten som ligger till grund för den nya ungdomspolitiska proposition, som läggs fram i vår.

– Jag kan inte gå i god för de här siffrorna. Det är siffror som är beroende av andra som rapporterar in och då kan det ju vara så att, när vi skickar ut de här enkäterna till kommunerna, så tror tjänstemannen som fyller i den att det i kommunen fungerar i år som det gjorde året före, säger Per-Uno Frank, ansvarig för kommunala utvecklings- och inflytandefrågor på Ungdomsstyrelsen.

Matilda Uusijärvi och Sandra Foresti
p3front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".