Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Våld mot kvinnor största människorättsskandalen i vår tid"

Våldet mot kvinnor är den största människorättsskandalen i vår tid. Det säger svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh. Under två år kommer organisationen därför att bedriva en kampanj för att uppmärksamma frågan. Kampanjen inleds på måndagen när man släpper rapporten ”Stoppa våldet mot kvinnor” som fokuserar på det dolda våld mot kvinnor som sker inom hemmets väggar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att omkring en tredjedel av världens kvinnor blir utsatta för våld. Det visar på en människorättskris av en så stor omfattning att det går inte att leva utan att ta tag i det, säger Amnestys svenska generalsekreterare Carl Söderbergh. 

Amnestys rapport innehåller skrämmande statistik från världens alla hörn om det våld som kvinnor dagligen utsetts för. I Zambia mördas fem kvinnor varje vecka av sina män. I USA blir en kvinna slagen av sin man var 15:e sekund och i Frankrike våldtas cirka 25 000 kvinnor varje år. 

Gamla och unga, rika och fattiga. Kvinnor i alla länder, folkgrupper och kulturer över hela världen drabbas av våld i hemmet. I de allra flesta fall går förövarna fria eftersom våldet mot kvinnor inom hemmets väggar fortfarande av många anses som en privatsak. 

– Problemet är att i de allra flesta fallen bortförklaras våldet mot kvinnor som en privat angelägenhet eller som en kulturell företeelse. De här ursäkterna används av regeringarna för att de ska kunna ställa sig helt passiva inför den här människorättskrisen, säger Carl Söderbergh. 

Trots våldets omfattning ser generalsekreteraren Carl Söderbergh några möjliga vägar till förbättring. 

– Stater bör avskaffa lagstiftning som diskriminerar. Sedan ska så många stater som möjligt skriva under kvinnorättskonventionen. Nästa steg är en attitydförändring hos makthavarna, hos domare, poliser och åklagare men framförallt hos allmänheten, säger Amnestys generalsekreterare, Carl Söderbergh. 

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".